Pestujeme úspešne uhorky 2012-11-28

Zo začiatku je potrebné uhorku poznať aj z histórie. Uhorka siata (lat.Cucumis sativus) je rastlinou z čeľade tekvicovitých a pochádza z Indie a Číny. Jej plod je nazývaný uhorkou v ženskom rode, na Morave však tiež uhorkami :-).

Vypestovať a hlavne naložiť si ju vo vlastnom, či už sladkokyslom náleve alebo podľa receptu od babičky, ktorý sa dedí po generácie, je sen každého záhradkára a jeho milej pani. Ako teda na uhorky, aby bola úroda čo najvyššia, plody a rastliny čo najzdravšie a radosť z pestovania tiež.

 

 

Uhorka má veľký nárok na teplo, s úspechom sa pestuje v pareniskách a skleníkoch. Na vonkajších záhonoch prospievajú na slnečných a pred vetrom chránených miestach. Pôdu môžeme vyživovať kompostom, či maštaľným hnojom. Pre uhorky sú vhodnejšie teplé (humusom a kompostom vyživené), stredne ťažké pôdy.

 

Ak máme pôdu vlhkú a studenú, je lepšie sadiť uhorky na kopčeky, pod ktoré dáme hnoj, ktorý rastlinu vyhrieva. Korene uhoriek potrebujú vzduch, preto sa nesiaha príliš hlboko. Pri pestovaní uhoriek môžeme tiež pracovať s čiernou netkanou textíliou, či už na zakrytie pôdy, alebo na nočné zakrytie rastlín (ak pestujeme na záhone).

 

 

Najčastejšie pestujeme dva druhy uhoriek a to:


      • uhorka šalátovka - je väčšieho vzrastu s hladkou šupkou, vhodná ako už názov napovedá do šalátov a na priamu konzumáciu

 

      • uhorka nakladačka - je menšieho vzrastu, šupka je drsnejšia, nelúpe sa a je určená k priamej konzumácii a hlavne na nakladanie a zaváranie v pohároch pre svoju horkú chuť.

 

 

 

 

 

Predpestovanie uhoriek

Semienka uhoriek vysievame do debničiek a po vytvorení 2-3 listov môže ďalej presádzať. Ak chceme odolnejšie rastlinky môžeme ešte po jednej presadiť do samostatných téglikov naplnených do 3/4 hlinou a ako rastlinka povyrastie, postupne jej môžeme hlinu dosypávať.

 

 

Výsev uhoriek


    • Výsev - predpestované rastlinky vysievame na záhon do sponu 20x30 cm.

 

    • Zálievka - so zálievkou opatrne, zalievame len ku koreňom, najlepšie po kvapkách a to tak, že nachystáme zavlažovaciu hadicu, do ktorej si urobíme drobné otvory. Ak by sa nám podarilo zalievať vodou o teplote 20 °C bolo by to ideálne. Za chladného počasia šetríme sa závlahou.

 

    • Zaštipovanie - hlavný výhonok zaštepíme za tretím až štvrtým listom. Podporíme tým tvorbu postranných výhonov, na ktorých býva viac samičích kvetov a tým aj plodov.

 

    • Úrodu - uhorky zberáme o veľkosti max 6-7 cm. Predíde sa tým prípadnej horkosti na uhorky. Teraz už sú však semená natoľko dobre vyšľachtené, že sa horkosť objavuje len zriedka.

 

 

 

 

 

 

Môžeme pestovanie v základe zhrnúť do akéhosi desatora, ktoré je všeobecne platné a ak sa ho budete držať, úspech je zaručený.

 

 

    • Základom je výber tolerantnej odrody (napr. Karen, Dalila, Admira, ktoré svojim silnejším rastom bude čiastočne prekonávať plesne.

 

    • Uhorke doprajme aj slnečnejšie a vzdušnejšie stanovisko s humóznou a vodou dobre zásobenú pôdu. Úplne sú nevhodné stanoviská v tieni, polotieni, uzavreté, kde sa dlho drží vzdušná vlhkosť.

 

    • Vždy sa oplatí dodržiavať osevné postupy, ako sú uvedené na obale od semienok. Striedajte aj pozemky, kde pestujete uhorky alebo iné tekvicovité zeleniny po 3-4 rokoch.

 

    • Uhorky potrebujú oporu, aby sa mohli pnúť či už horizontálne, alebo tiež vertikálne vedenie. Toto je dôležité pre rýchle oschnutie listov, na ktorých sa tak nemôže držať pleseň.

 

    • Ako závlahu dodržujme pravidelnú zálievku po kvapkách ku koreňom. Nezmáčame tak listy ako pri zálievke kropením alebo rozstrekom. Vždy sa snažte dodržiavať to, aby listy rastliny po zálievke čo najskôr oschli.

 

    • Rovnomerná a dostatočná výživa rastlín podporuje ich rast, tiež ak sú už čiastočne napadnuté plesňou, môžu nové výhonky plesní odrastať.

 

    • Výživa a postrek uhorky je úplne závislý od počasia, ktoré je vždy dobré pozorne sledovať. Ak sa blížia niekoľkodňové daždivé úseky, preventívne rastliny ošetrujeme.

 

    • Včasná chemická ochrana je nevyhnutná. Postreky ale nepoužívame viac ako 3x za sezónu, nie tesne pred zberom.

 

    • V priebehu vegetácie môžeme ošetrovať napr. Dithane. Dobre si ale prečítajte spôsob ochrany a dodržujte ochrannú lehotu postrekov.

 

    • Spomínané prípravky a postupy môžeme aplikovať aj na iné tekvicovité rastliny.

 

 

 

 

 

 

Uhorky a ich využitie


Uhorka je z 90% tvorená vodou. Je nízkokalorická a môžeme ju teda v hojnej miere konzumovať aj pri redukčných diétach. Je veľmi vhodná a osviežujúca v letných mesiacoch, kde nám pomáha dodržiavať aj pitný režim. Vzhľadom k vysokému obsahu vody a draslíka pôsobí močopudne a pomáha s odvodňovaním organizmu. To je dôležité pre ľudí s vysokým krvným tlakom, či ľuďmi trpiacimi zápchou či zápalmi močového ústrojenstva.

 

Uhorka sa najčastejšie pestuje pre ďalšie spracovanie a to nakladanie a zaváranie. Zavárame v pripravenom náleve, spolu s cibuľou, mrkvou, kôprom. Niekto pridá petržlenovú vňať, horčicové semienko. Recepty sú rôzne od rodiny, niektoré ingrediencie a prípravy nálevu sa taja a záleží na chuti jedinca.

 

Uhorku šalátovku používame najčastejšie v studenej kuchyni, Chutí za surova nakrájaná na kolieska v osviežujúcich zeleninových šalátoch. Nastrúhaná v klasickom českom šalátu v sladkokyslom náleve s korením, alebo si môžeme pripraviť lahodné tzatziky.

 

Vždy je správne využívať sezónnu zeleninu zo záhradky, čiže čo nám práve vyrastie, to spracujeme a konzumujeme. Dostaneme tak do tela najviac vitamínov.

 

 

 

 

 

 

 

Tzatziky si pripravíme jednoducho. Uhorku nastrúhame, vyžmýkame z nej prebytočnú vodu, zmiešame s cesnakom, kôprom, soľou, a bielym jogurtom, všetko premiešame a podávame ako dip k mäsu, alebo môžeme mať chutnú desiatu k opečené bagete.

 

Šupky šalátovej uhorky môžeme použiť ako pleťovú masku. Voda obsiahnutá v uhorke pleť hydratuje, to sa hodí aj v letných mesiacoch. Spolu s jogurtom ju môžeme tiež použiť na liečbu spálenej kože z dlhšieho opaľovania vo forme obkladov.

  

 

 

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať