Voňavé paradajky z vlastnej záhrady 2012-11-29

 

Paradajky (Solanum lycopersicum)- sú druhom plodovej zeleniny, ktorá sa na našom kontinente začala pestovať až po objavení Ameriky, keď bola dovezená spoločne so zemiakmi. Pôvod teda majú v Strednej a Južnej Amerike. Paradajka jedlá čiže paradajka baklažán (lat. Solanum lycopersicum) je jednoročná bylina, patriaca do čeľade ľuľkovitých. Plodom je bobuľa - rajské jabĺčko, paradajka.

 

 

 

Paradajka je veľmi obľúbená v slovenských záhradkách, pestuje sa vo všetkých svojich podobách - odrodách, od drobných cherry paradajok, ktoré sú obľúbené hlavne medzi deťmi, cez žltú dizajnovú paradajku, po hruškovité, alebo tiež paprikovité tvary až po veľké mäsité paradajky. S paradajkami sa môžeme stretnúť aj na našich balkónoch.

 

Druhy paradajok

Na svete existuje cca. 7500 druhov paradajok.

 

Paradajky delíme na:

    • kolíkové - sú vhodné na vonkajšie záhony a do skleníkov. Pestujú sa na opore. Bočné výhonky sa vylamujú, aby sa zvýšila úroda. Kvety a plody vyrastajú z hlavnej stonky. Napr. Perun - bujne rastúce nízka odroda, s vysokým výnosom paradajok hruštičkovitého tvaru, Štart - osvedčená vysoká a výnosná odroda s oválnymi a sýto červenými plodmi.

 

    • kríčkové - nízke odrody sú vhodné pre pestovanie na balkónoch, vyššie odrody potom na záhonoch. Paradajky nemusíme zaštipovať, majú vlastné výhonky ukončené kvetenstvom. Napr. Cherolla - stredne výnosná odroda, Vilma - najlepšie vyšľachtená balkónová odroda typu cherry.

 

 

Podľa tvaru delíme na:

    • hruškové paradajky - majú hruškovitý tvar, sú vhodné aj na domácu výrobu horčice, marmelád či kečupu

 

    • cherry paradajky - sú drobnejšie, okrúhleho tvaru, sladké, vhodné ako desiata pre deti, do šalátov

 

    • kokteilové paradajky - do šalátov, drobnejšie okrúhle paradajky

 

    • čerešňové paradajky - drobné, sladké paradajky

 

    • banánové paradajky - zaujímavá odroda dekoratívneho vzhľadu, vhodná do studenej aj teplej kuchyne

 

    • melónové paradajky - krásne šťavnaté paradajky pre priame spracovanie, aj tepelnú úpravu

 

    • ríbezľové paradajky - dekoratívne, sladké paradajky, sú pochúťkou nielen pre oko

 

 

 

 

Pestujeme paradajky

Paradajky pestujeme vždy podľa návodu uvedeného na obale, podľa odrody ktorú si vyberieme. Všeobecne platí niekoľko zásadných rád, aby sme jednoducho vypestovovali túto plodinu ako v skleníku, tak na záhone, ale ale aj v kvetináči či nádobe na balkóne.

 

Ak pestujeme v skleníku, môžeme si vybrať akúkoľvek odrodu. pri pestovaní na záhone použijeme pre nadkrytie čiernu netkanú textílii. Paradajkám svedčí teplo a čerstvý vzduch - preto skleník dostatočne vetráme. Kolíkové odrody v skleníku pestujeme klasicky na oporách, alebo na sieťach zavesených k stropu skleníka. Ak rastliny dosahujú k stropu a ešte nemajú nasadené kvety, je potrebné ich zastrihnúť.

 

Ak pestujeme vonku, treba voliť poľné odrody. Rastlinám svedčia tavené slnečné záhony a korene v teple. Po dažďoch sa môžu objaviť plesňové ochorenia, preto odstraňujte napadnuté listy. Účinnou prevenciou je postrek proti plesniam a múčnatke a zálievka ku koreňom.

 

Paradajky majú od vyklíčenia po zber pomerne dlhú vegetačnú dobu, je teda potrebné sa o ne postarať. Semienka vysievame už v marci, uchovávame ich v teple, kým nepominú májoví mrazíci.

 

Paradajka je odolná rastlinka, vydrží chladné teploty, ale kým je tesne po vyklíčení, doprajme jej radšej teplo. Ideálne ich predpestujeme 2 mesiace. Rastlinka by mala mať výšku cca. 20 cm. Mala by byť pekne košatá, nie chudá a vytiahnutá z nedostatku svetla.

 

Pripravíme si teraz záhon. Prekypríme ho do hĺbky 25 cm. Do pôdy zakomponujeme kompost. Kompost potom pridávame priamo do jamiek pre sadenice. Paradajky vysadíme do spony podľa typu odrody, cca 5 cm hlboko, aby rastlinka bola viac zakrytá a mohla si dotvoriť prídavné povrchové korene.

 

Ak chceme pestovať bio paradajky bez hnojenia a postrekov, určite paradajky schovajte pod strechu. Úroda vždy závisí na počasí. Je potrebné dobre vystihnúť výsev. Pôdu okolo paradajok mulčujeme. Dohnojujeme dostupnými hnojivami. Alebo tiež granulovanými organickými hnojivami. Pozor na prehnojenie dusíkom, to vedie k tvorbe listov, nie plodov.

 

Zálievku vykonávame striedmo, najlepšie dopoludnia, rastlinu zalievame každý 2-3 deň. Je nežiaduce aby pôda okolo paradajok bola udusená vodou, alebo aby voda stála pri stonkách. Pôdu môžeme jemne prekypriť. Listy nezalievame.

 

Vyštipovanie vykonávame pravidelne, vždy keď vyrastú vedľajšie výhonky priamo z kmienku paradajky. Väčšina odrôd sa pestuje len na jeden výhonok. U balkónových a kríčkových typov nič nevyštipujeme.

 

Pestovanie balkónových paradajok


Balkónové paradajky - sa pestujú veľmi ľahko v nádobách. Sú praktickým a moderným doplnkom každého balkóna. Paradajky si predpestujeme a potom vysievame do nádob (samozavlažovacie hrantíky), alebo nádob, ktoré majú priemer väčší ako 25 cm. Paradajky potrebujú veľmi výživnú pôdu, preto im doprajeme kompostovanie zeminy, a môžeme zakomponovať aj trochu organického hnojiva. Vyberáme si typy kríkových / balkónových rajčín napr. typ VILMA pestujeme 3 rastlinky v 100 cm hrantíku, v 60 cm kvetináči potom pestujeme 2 rastlinky.

 

Aj paradajky pestované na balkónoch zalievame na korene a pokiaľ možno pestujeme pri stenách, v zákryte pred daždi.

 

Ak chceme naozaj bohatú úrodu, nebojme sa prihnojovať, napríklad len mulčom, alebo kompostom, ak sa nám vzhľadovo nepáči, tak organickými alebo priemyselnými hnojivami. Nikdy však neprekračujte odporúčané dávkovanie.

 

 

 

 

 

 

Zdraviu prospešné paradajky

Paradajky obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Sú teda zdravou ochranou buniek nášho tela pred rakovinotvornými bunkami. Obsahujú tiež látku lykopén, ktorá pôsobí proti procesu starnutia buniek, posilňuje našu imunitu, znižuje cholesterol, omladzuje pleť, prospieva zdravému rastu nechtov a vlasov, obmedzuje vznik civilizačných chorôb srdca a ciev.

 

Lykopén zostáva v paradajkách aj po tepelnom spracovaní. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a betakaroténu. Sú zložené z 90% z vody a neobsahujú takmer žiadny tuk, a obsahujú vysoký podiel vlákniny, sú teda vhodné pri redukčných diétach.

 

Obsahujú tiež draslík, ktorý pomáha organizmu s odvodňovávím, a teda pôsobí aj na reguláciu krvného tlaku.

 

 

 

 

 

 

Paradajky v kuchyni

Delikatesou sú sušené paradajky, ktoré si môžeme pripraviť / usušiť jednoducho aj doma, či už prirodzene na vzduchu alebo v sušičke. Tieto usušené plátky paradajok konzumujeme ako chipsy. Alebo ich môžeme rozdrviť v dlani ako korenie na cestoviny, alebo zmiešať s olivovým olejom a takto naložené, podávať k mäsu, cestovinám.

 

Paradajky sú všeobecne chutnou prílohou k vyprážaným jedlám, ktoré vyvažujú. Môžeme si nachystať paradajkový šalát v sladkokyslom náleve. Obľúbený je šopský šalát, kde sú paradajky neoddeliteľnou zložkou.

 

Pripravujeme tiež plnené paradajky syrovými zmesami, alebo môžeme zapekať plnené mletým mäsom. Zručnejší rajčiny zavárajú, pasírujú, spracúvajú na domáci kečup. Z paradajok si môžeme nachystať a zavariť základ talianskych omáčok, na polievku, na bolonské špagety. Kto by nemiloval rajskú omáčku alebo polievku, z domácich paradajok obzvlášť sladkú a zdravo farebnú.

 

Pre deti sú lákavé cherry paradajky, drobné guličky červenej a žltej farby, ktoré môžeme aj za ich asistencie vypestovať potrebné na balkóne, pokiaľ nemáme záhradku.

 

 

od semínka po sekačku

o čom sa písalo

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať