Lahodný patizón 2012-11-30

Patizón patrí medzi plodovú zeleninu z čeľade tekvicovitých. Tekvice boli pestované už cca. 5000 rokov pnl. v starom Egypte, Grécku aj Ríme. Patrí teda medzi najstaršie kultúrne zeleniny, z ktorej bol pravdepodobne vyšľachtený aj patizón lat. Cucurbita pepo.

Plody patizónu sú bielej alebo žltej farby, diskovitého tvaru s vlnitým okrajom. Jedná sa vzhľadovo o veľmi dekoratívne a tvarom poetickú zeleninu. Je ozdobou každého záhonu a záhradkárov.

Patizón je chutný, ľahký a dobre stráviteľný. Obsahuje vysoký obsah vlákniny a pomáha telu so správnou látkovou výmenou. Je vhodný pri redukčných diétach. Obsahuje z 90% vodu. Ďalej obsahuje dôležité minerálne látky ako sú sodík, draslík, vápnik a železo a vitamín C a betakarotén (žlté plody majú vyšší obsah betakaroténu). Vďaka obsahu draslíka pomáha proti opuchom a pôsobí močopudne. Pomáha tak pri liečbe vysokého krvného tlaku, navrátiť do organizmu rovnováhu.

Rastlina patizónu je jednoročná, kríčkovitého vzrastu. Typická svojimi veľkými žltými kvetmi. Kmienok tvorí dutá vláknina lodyha s veľkými listami a liánovitými výbežkami. Môže byť posiaty ostrejšími chĺpkami. Rastlina, ak sa jej dobre darí veľmi rýchlo rastie, naopak ak jej chýba závlaha, alebo príde chladnejšie počasie, veľmi rýchlo vädne a odumiera.

 



 

Pestujeme patizón

Na pestovanie patizónu sú vhodné ťažšie, hlinité pôdy, s vysokým obsahom živín. Pôdu odporúčame už na jeseň zrýľovať a zapraviť kompost alebo maštaľný hnoj.

Semienka patizónu si samozrejme môžeme už na konci februára / v marci predpestovať doma v kelímku na parapete. Rastlina je ale natoľko odolná, že ju môžeme sadiť v polovici mája priamo na záhon. Odporúča sa počkať s výsevom po "zmrznutých". Semienka sejeme do sponu 100-120cm x 60 cm, vždy cca. 2-3 semienka k sebe. Nepokladáme ale semienka cez seba, vždy im necháme trochu priestoru. Nevhodíme ich teda len tak do pripravenej jamky.

Zasadené semienka starostlivo zalievame. Patizón podobne ako cuketa vyžaduje vlhkejšie pôdy a slnečné stanovisko. Pravidelnú zálievku vykonávajte ku koreňom, nie na listy a plody, najlepšie na večer.

Patizón zle znáša mrazy. Ak vysejeme na záhon skôr a ešte hrozí mrazík, či vieme, že má klesnúť teplota, môžeme na noc rastlinu zakryť čiernou netkanou textíliou. Rastlinu tiež môžeme priebežne prihnojovať, ale vytvára košatý krík a živín je naozaj veľmi potreba. Môžeme dohnojovať priemyselnými hnojivami, alebo kompostom.

 

Zberáme patizón

Patizón (Cucurbita pepo) má krátke vegetačné obdobie (približne 70 dní) a v ideálnom prípade môžeme zberať plody už v júli. Zberá sa obdobne ako uhorky. Pri pravidelnej žatve sa zvyšuje jeho úrodnosť.

Plody patizónu zberáme ešte nezrelé. Ak dodržíme postup výsevu, mali by mať plody optimálne 10 cm v priemere, max 15 cm. Staršie plody majú veľmi tuhú šupku. Plody neodrezávame nožom, ale ukroutíme stopku u stonky. Ak by sme plody odrezali hrozí prenášanie chorôb.

Ak zožneme viac plodov než sme schopní spotrebovať, môžeme patizón uskladniť. Pri ich zbere dbajte na to, aby plody zostali poškodené ľahko, bez rýh a odrenín. Uchovávame v chladnej a suchej miestnosti.

 



 

Recepty

Patizóny môžeme jesť surové, ako doplnok do šalátov. Nie sú ale toľko chutné, preto ich radšej pripravujeme v teplom stave. Vyskúšajte patizónovú polievku, obaľované a vyprážané patizóny, či patizónový nákyp. Pre recepty nemusíme chodiť ďaleko, kto ste zvyknutý variť s tekvicou alebo cukiet, bude pre vás jednoduché nahradiť ich patizónmi. Ostatné iste vykúzli originálny recept (vydlabaný patizón naplňte zmesou mletého mäsa, cibuľky a korenie podľa chuti, posypte nastrúhaným syrom a zapečte a budete prekvapení z výbornej chuti. Hlavne zdraviu prospešnej chuti. V letných mesiacoch môžeme využiť grilovanie a patizón nakrájať, potrieť olivovým olejom s cesnakom a v tejto marináde grilovať na vonkajšom grile. Je skvelým doplnkom k mäsu.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať