Pestujeme bylinky: Palina pre správne trávenie 2012-11-29

Palinu dračiu poznáme aj ako estragón

Palina dračia (lat. Artemisia dracunculus) je známou kuchynskou bylinkou, ktorá podporuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla a osviežuje dych.

 

Pôvodnou domovinou paliny je Ázia. Stretávame sa s ňou na rozsiahlom území od východnej Európy, cez Sibír až po Čínu. Palina dračia je jednou z byliniek bylinkovej záhrady, ale môžeme ju pestovať aj v črepníku na balkóne, či na parapetnej doske kuchynského okna. Esteticky pôsobí na záhone v bylinkovej záhrade spolu s levanduľou a šalviou. Poznáme 2 odrody paliny a to francúzsku a ruskú. Francúzska palina je v hojnej miere využívaná hlavne v kuchyni vďaka svojej príjemnej vôni. Je tmavozelenej farby, nižšieho vzrastu a je málo odolná v porovnaní s ruskou odrodou, ktorá je však menej výrazná a má miernejšiu chuť. Ruská palina je bledozelenej farby a je mohutnejšia. V minulosti Peržania používali ruskú palinu pri grilovaní mäsa. Pestovanie francúzskej odrody je rozšírenejšie.



Palina dračia bola známa už v staroveku, používali ju ako účinný prostriedok v boji proti drakom a hadom, odtiaľ je odvodený aj jej latinský názov. V stredoveku bola palina bylinkou, ktorá pôsobila proti moru.  Bola používaná aj ako bylinka mágov, vraj bola spojením dračej a hadej sily. Umiestňovali ju do kadidiel, ale pripravovali z nej aj čarovný nápoj, vďaka ktorému mali mágovia vízie. Podľa povesti vznikol z dvoch semienok a to ľanového a redkvičkového.

 

Palinu poznáme aj pod ľudovými názvami esdragon, estragon, tarkán, dragonal, hadia polynka alebo paldán. V Čechách ju poznáme pod názvom pelyněk. Latinský názov paliny je odvodený od slova dracunculus, čo prekladáme ako slovo dráčik.

 

Ako pestujeme palinu

 

Palina dračia (lat. Artemisia dracunculus) je trváca bylina, ktorá dorastá do výšky 60cm 1m. Patrí do čeľade astrovité (lat. Asteraceae). Obľubuje slnečné stanovištia, ktoré sú chránené pred vetrom. Vhodná pôda na pestovanie paliny je vlhká, ľahká piesočnatá až kamenistá s dostatočným obsahom vápnika. Pestujeme ju zo semien, ktoré umiestňujeme do pareniska už v priebehu marca – apríla. Mladé rastlinky paliny premiestňujeme na záhon v máji do sponu 60x60cm. Rastlinka má okrúhlu ryhovanú stonku, na ktorej vyrastajú zelené, úzke, dlhé čiarkované lístky. Listy paliny majú na spodnej strane silicové kanáliky; chutia trpkosladko a pálivo. Palina dračia kvitne drobnými žltkastými, neskôr červenkastými kvietkami v auguste až októbri. Jej plody nažky. Po každom zbere je vhodné pôdu prehnojiť, okopať a vyplieť.


 


Pred kvitnutím zbierame listnaté výhonky paliny, ktoré zrezávame zhruba 10cm nad zemou, resp. zrežeme 2/3 rastliny, aby zvyšok rastlinky mohol vyhnať nové výhonky. Odrezky byliny sušíme na vzdušnom mieste, nie na slnku preto, aby si zachovala svoju svetlozelenú  farbu, typickú arómu a chuť. Pri umelom sušení je dôležité dodržať maximálnu teplotu 35 °C. Pri nesprávnom usušení má zmes paliny zatuchnutý zápach. Čerstvú rastlinku nakladáme do oleja alebo octu.

 

Palina v kuchyni

 

Vňať paliny používame v kuchyni na dochutenie zeleninových a strukovinových pokrmov, rýb, šalátov, plniek, ale i smotanových omáčok. Netreba zabudnúť, že ak zmiešame čerstvé lístky s vodou a zamrazíme ich, môžeme ľadové kocky využiť na prípravu miešaných nápojov. Palinu využívame aj pri nakladaní uhoriek a kapusty. Pripravujeme z nej palinový ocot, ďalšie octové zmesi ako i horčicu, či bylinkové maslo. Palinu radíme spolu s trebuľkou a petržlenom do fine herbs. Je typickým korením pre tureckú a arménsku kuchyňu, je obľúbenou súčasťou francúzskej kuchyne.

 

Palinový ocot

Lístky paliny dračej zalejeme octom, tak, aby bola zmes celá prekrytá. Takto naloženú zmes necháme niekoľko dní odstáť, kým nepreberie vôňu paliny. Následne zmes scedíme a môžeme používať na dochutenie jedál.

 

Palina aj lieči

 

Lístky paliny obsahujú vitamín A,C, jód, minerálne soli a silicu zloženú z estragolu, felandrénu, triesloviny dralej, horčiny a ďalších látok. Účinky paliny sú antiseptické, protikŕčové a protihlístové. Odvar pripravený z listov paliny používame na podporu chuti do jedla, na celkové zlepšenie trávenia a na posilnenie imunity. Využívame ju aj pri vápenatení tepien a pri roztrúsenej skleróze. Korene paliny môžeme použiť pri bolesti zubov.


 


Tip

 

Palina dračia je kuchynskou koreninou, ale i liečivou bylinkou. Pestujeme ju zo semien v črepníku alebo v bylinkových záhradách. Má rada veľa slnka, kamenistú alebo piesočnatú pôdu. Kvitne červenkastými kvietkami od augusta do októbra. Využívame z nej vňať, ktorú zbierame tesne pred kvitnutím, následne ju sušíme a pripravujeme z nej známy palinový ocot. V prírodnej medicíne z nej pripravujeme  odvar, ktorý podporuje trávenie a zároveň posilňuje imunitu.


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať