Pestujeme bylinky: Rozmarín – trvalka na nervy 2012-11-30

Rozmarín lekársky (lat. Rosmarinus officinalis) je poloker, nenáročný na pestovanie, ktorý poznáme už od nepamäti. Zlepšuje psychickú ale aj fyzickú kondíciu,upokojuje nervovú sústavu, podporuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, ale využívame ho aj pri celkovej vyčerpanosti a pri zimných chrípkových ochoreniach. V čase kvitnutia láka svojou vôňou včely i motýle, preto je veľmi atraktívnou súčasťou záhrady. Využívame ho aj v kuchyni, napr. aj ako súčasť provensválskeho korenia.

 

Ľudia rozmarín poznali už odpradávna; mal svoje miesto v staroegyptských a starogréckych rituáloch. V Grécku bol zasvätený bohyni Venuši ako symbol lásky a vernosti. Rimania ho nazývali morskou rosou. Už v staroveku ho pokladali za symbol lásky, manželstva, ale aj smrti a večnosti. V zmysle tradície pridávali rozmarín do svadobného venca nevesty spolu s farebnými stuhami, aby počas obradu symbolizoval doživotnú vernosť partnerov.

 

 

Histórie rozmarínu

V stredoveku ľudia pridávali vetvičku rozmarínu do kadidla. Prvú písomnú zmienku o rozmaríne nachádzame v príkaze cisára Karola Veľkého, ktorý nariadil jeho pestovanie na svojich kráľovských pozemkoch. Poznáme ho aj z Lipského liekopisu pochádzajúceho z 15.storočia, ktorý uvádza: „Rosmarinus, nazývaný aj morská ruža, je hrejivý a vysúšajúci. Rastie pri mori a v horách. Svojím teplom má moc otvárať potné póry. Proti mdlobe a slabosti srdca užívaj kvety zmiešané s vínom.“ Často bola rastlinka rozmarínu vyobrazovaná v ľudových piesňach a básňach.

 

V izbe chorých pálili ľudia rozmarín kvôli prečisteniu ovzdušia. Zároveň v súdnych miestnostiach hádzali konáriky rozmarínu na zem, aby bol súd chránený pred "väzenskou horúčkou". Španieli uctievajú rozmarín preto, lebo podľa nich bol úkrytom Panny Márie pri jej úteku do Egypta.

 

Podľa legendy nad ním rozprestrela svoj plášť a kvety rozmarínu odvtedy zmenili farbu z bielej na modrú. V období morovej epidémie si pocestní počas prechodu rôznymi krajinami dávali do plateného vrecúška práve rozmarín, aby predišli moru. V Stredomorí sušili bielizeň na konárikoch rozmarínu, aby nabrala jeho vôňu a tým odpudzovala mole.

 

V minulosti bol rozmarín bežnou rastlinou slovenského vidieka a patrilo mu v domácnosti čestné miesto. Bol považovaný podobne ako v staroveku za kvet lásky, vernosti a manželstva. Býva súčasťou rôznych vonných a liečivých zmesí. Rozmarínové vetvičky sú dodnes súčasťou svadobného oblečenia, kytíc a stolov.

 

 

 

 

Jeho domovinou je južná Európa, kde ho aj v súčasnosti nájdeme ako voľne rastúci krík. V teplejších oblastiach z neho doteraz pestujú živé ploty, najmä v Taliansku, Španielsku a južnom Francúzsku. V našich podmienkach ho pestujeme v črepníkoch v interiéri alebo na balkóne, môže byť aj súčasťou kvetinového záhonu alebo bylinkovej záhrady.

 

Poznáme ľudové názvy rozmarínu, ktoré sú rozmajrín alebo rozmajrínik. V češtine používame jeho  názov rozmarýna lékařská alebo rozmarýn lékařský. Latinský názov rozmarínu je odvodený od slov ros, čo znamená rosamarinus, čo prekladáme ako morský. Rozmarín je teda morskou rosou, lebo v pôvodnej domovine rastie na morskom pobreží.

 

 

Ako pestujeme rozmarín

 

Rozmarín lekársky (lat. Rosmarinus officinalis) je stálozelený husto rozkonárený trváci ker, vyrastajúci až do výšky 1-2m. Je nenáročný na pestovanie. Jeho stonka je štvorhranná a drevnatie v druhom roku. Stonka po vyschnutí a zapálení príjemne vonia. Rozmarín má tmavozelené plstnaté lístky, ktoré sú na rubnej strane biele až sivé. Celá rastlinka gáfrovito vonia. Pestujme ho zo semien, ktoré sadíme do pareniska v priebehu marca-apríla. Vyklíčia v priebehu 1-2týždňov.

 

Rozmarín obľubuje priepustné piesočnatohlinité pôdy s dostatočným obsahom vápnika. Má rád slnečné miesta – aj priame slnko, prípadne polotieň, stanovište však musí byť chránené pred vetrom. Obzvlášť sa mu darí pri múroch domov, lebo tie kumulujú teplo a potom ho vyžarujú do blízkeho okolia. V interiéri neznáša prievan.

 

Mladé rastlinky umiestňujeme na záhon v priebehu mája-júna do vzájomnej vzdialenosti 50cm. V záhrade je vhodné umiestňovať rozmarín spolu s rastlinkou slezu lesného. Polievame ho opatrne, nemá rád veľmi zamokrenú pôdu. Rozmarín kvitne modrofialovými kvetmi v júli.

 

Vytvára plody, ktoré sa skladajú zo 4 tvrdiek. Rastlinka rozmarínu neobľubuje mrazy, preto ho dávame na prezimovanie do interiéru na svetlé miesto a udržiavame tam stálu teplotu 5-10 °C. Počas tohto obdobia má vegetačný pokoj a veľmi málo ho zalievame. Po odkvitnutí rozmarín obstriháme (len nedrevené časti rastliny), aby si zachoval svieži a pravidelný tvar.

 


 

 

 

Z rastlinky rozmarínu zbierame zelené nedrevené výhonky, ktoré používame buď čerstvé alebo ich sušíme pri maximálnej teplote 35 °C. Pozbieraná zmes schne veľmi pomaly. Usušené rastlinky môžeme podrviť a uchovávame ich v dobre uzavretých tmavých nádobách, ktoré ich chránia pred svetlom a vlhkom.

 

 

Rozmarín v kuchyni

 

Rastlinku rozmarínu využívame ako koreninu v kuchyni. Má horkú chuť, pripomínajúcu gáfor. Zmes rozmarínu pridávame do hotových pokrmov pred jeho dokončením, aby jeho silica nevyprchala.

 

Môžeme ho pridávať do polievok, zeleniny, šalátov, omáčok a do mäsa. Používame ho na prípravu jahňacieho, baranieho, zajačieho, jelenieho a srnčieho mäsa, ktorým dodá charakteristickú chuť, keď ho ním pri varením posypeme. Pri grilovaní mäsa môžeme pridať konárik rozmarínu do ohňa, mäso prijme jeho arómu. Je súčasťou bylinných masiel.

 

Chuť a vôňu rozmarínu znásobíme, keď ho zmiešame s cibuľou, cesnakom alebo s levanduľou.  Rozmarín je charakteristickou koreninou talianskej a francúzskej kuchyne.

 

 

 

 

    • Rozmarínové víno z neho pripravíme tak, že v prvom rade jeho lístky nasekáme nadrobno. Do jednej štvrtiny nádoby dáme rozmarín a zvyšok doplníme červeným vínom. Takto pripravené víno necháme 3týždne odstáť, len občas nádobu pretrasieme, neskôr scedíme. Pijeme ho nalačno 2xdenne po 100ml nápoja.

 

Rozmarín a jeho liečivé účinky

 

Rozmarín ako jediná z rastlín zvyšuje krvný tlak. Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu, zlepšuje krvný obeh (odstraňuje pocit chladu v končatinách), pomáha pri vylučovaní žlče, pri reumatizme, astme a kašli, nespavosti a migréne.

 

Odporúča sa jeho pravidelné užívanie pri liečbe zápalu žlčníka, pri bolestivej menštruácii, pri celkovej slabosti a pri opuchoch. Má využitie aj ako dezinfekčná ústna voda a pôsobí pri nádche na uvoľnenie zapchatého nosa. Silný odvar môžeme použiť na obklady na rôzne ekzémy, na čistenie pleti a na rany.

 

Osviežuje a oživuje končatiny po prekonanej mŕtvici, keď pridáme niekoľko lístkov rozmarínu do kúpeľa. Čaj pripravený z rozmarínu má močopudné účinkyspôsobuje potenie. Denne môžeme užiť maximálne 4-8 čerstvých lístkov, spravidla ráno nalačno alebo vo forme rozmarínového vína. Neodporúča sa jeho užívanie tehotným ženám.

 

 

 

 

 

Rastlinka rozmarínu obsahuje terpény, borneol, cineol, triesloviny, horčiny, živicu a saponíny.

 

    • Zápar alebo čaj z rozmarínu pripravíme tak, že 1 kávovú lyžičku zmesi zalejeme 250ml vody, necháme lúhovať zhruba 10 minút,  po scedení užívame 1-2xdenne.  

 

 

Všestranný rozmarín

 

Vrecká sušeného rozmarínu vkladáme aj medzi bielizeň do skríň, predídeme tým vlhkosti, plesniam a napadnutiu šatstva moľami. Jeho výťažok pomáha z miestnosti odstraňovať zápach z cigaretového dymu a zároveň odpudzuje muchy.

 

Olej získaný z rozmarínu repeletný účinok. Jeho silica sa využíva pri výrobe mydiel, pomád, voňaviek  a likérov.

 


 

 

    • Hrsť rozmarínových lístkov krátko povaríme v pol litre vody zhruba 10 minút. Takto pripravený roztok môžeme použiť na dezinfekciu napr. kúpeľne. 

 

TIP

 

Rozmarín lekársky je veľmi aromatický vždyzelený poloker, ktorý je vhodnou rastlinkou na pestovanie v interiéri, ale rozvonia váš balkón i záhradu. Pestujme ho zo semien na slnečnom stanovišti v pôde bohatej na vápnik. Na záhon vysádzame predpestované rastlinky rozmarínu až v priebehu mája – júna. Listy rastlinky obsahujú silice, triesloviny, horčiny, flavonoidy, triterpénové kyseliny a alkaloidy.

 

Zbierame vrcholky rozmarínu, ktoré neskôr sušíme. Využívame ho ako koreninu a liečivo. Zmesou rozmarínu ochucujeme mäso, hlavne divinu a baraninu. Je súčasťou rôznych koreninových zmesí. Rozmarín sa používa ako liečivo pri reumatických ochoreniach, tráviacich ťažkostiach, žlčníkových a žalúdočných poruchách a na povzbudenie krvného obehu.

 

V prírodnej medicíne ho využívajú najmä pri tzv. ženských chorobách. Vetvičky čerstvého rozmarínu používame dodnes na osvieženie vzduchu v miestnostiach.

 



od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať