Pestovanie hlúbovej zeleniny 2012-12-01

Rod brassica, čeľaď hlúboviny (brassicaecaea) zahŕňa veľké množstvo poľnohospodárskych rastlín, bylín a burín. Táto čeľaď zahŕňa jednoročné aj dvojročné rastliny, ktoré majú asi 380 rodov a 3200 druhov. U nás rastie viac ako 50 rodov so 150 druhmi. V poľnohospodárstve pestujeme na 30 druhov. Tento rod pochádza zo Stredomoria a dnes sa pestuje po celej Európe. Hlúbovú zeleninu pestujeme pre hlúb, zdužinatelé hľuzy, guľovité stopkaté listy, či zdužinatelé kvetenstvo.

Kapustovité rastliny sú ďalej šľachtené pre okrasnú, ale aj jedlú formu, a vznikajú tak nové druhy.

Kapustovité rastliny obsahujú veľké množstvo vitamínu C, vlákninu, selén, protirakovinotvorné látky, vitamín B, betakarotén.

Všeobecné podmienky pre úspešné pestovanie hlúbovej zeleniny - slnko, slnečné stanovisko a dobre priepustné na živiny bohaté humózne pôdy. Pôdy s dobrou absorbciou vody. pH 6-7. Pravidelná závlaha a predhnojenie pôdy už na jeseň. Hnojenie sa odporúča 5-7 kg hnoja na m2.

U rastlín všeobecne odporúčame výsadbu do širokého sponu.




 

Kapusta - blízko príbuzná kelu (brassica oleracea con. Capitata) pestuje sa na listy, ktoré tvoria charakteristickú hlávku. Posilňuje imunitný systém, krvotvorbu, je vhodná pri redukčných diétach, pôsobí priaznivo na nervy a mozog, zlepšuje náladu, zvšuje koncentráciu, uvoľňuje napätie. podporuje zdravý spánok a odolnosť voči stresu. Odrody sú skoré, poloskoré, poloneskoré a neskoré. Farebne rozlišujeme kapustu bielu a červenú. Líšia sa nielen farbou, ale aj chuťou. Červená kapusta obsahuje viac cukrov a menej vlákniny. Sú aj okrasné kultivary:

  • výsev od polovice februára do pareniska, semenáčiky sadíme 15 cm od seba
  • poloneskoré a neskoré odrody vysievame priamo na záhon v polovici apríla
  • rastliny sú odolné, vydržia aj v chladnejších polohách
  • predpestované sadenice sadíme na záhon v máji do spony 50x50 cm, neskoršie odrody potom v spone 60x60 cm
  • rovnako ako ostatné kapustovité rastliny potrebuje dobre priepustnú humóznu pôdu bohatú na živiny
  • pôdu si môžeme pripraviť už na jeseň, kedy do záhona zaryjeme väčšie množstvo hnoja zmiešaného s hotovým kompostom
  • pravidelne zalievame, ráno a večer, najlepšie odstátou dažďovou vodou - pri nedostatku zálievky kapusta zakrpatie, pri nadbytku sa poškodzuje koreňový systém
  • pri dlhodobom skladovaní dbáme na šetrnú úrodu. Z hlávok odstránime koncové listy a zakrajujeme hlúb. Skladujeme v chladnej miestnosti okolo 0 °C s 85-90% vlhkosťou
  • kapusta má dlhú vegetačnú dobu, u skorých odrôd 120-130 dní, u neskorých až 180 dní

 

Čínska kapusta

Kapusta pekinská je príbuzná v pestovaní kapusty a kelu. Je to hlúbovina, ktorej hlávky dorastajú do dĺžky 30-60 cm. Sú zložené z řapíkatých listov. Jeho pestovanie je výhodné. Rastie rýchlo a poskytuje vysoké výnosy. Má krátku vegetačnú dobu, je vhodná pre jarný aj jesenný zber. Dobre znáša mrazíky.




 

Horčica

Horčica je tiež zástupcom širokej rodiny kapustovitých. U horčice spracovávame semená na výrobu potravinovej horčice, a tiež mladé lístky, ktoré sú vhodné do šalátov. Horčicu - lístky si môžeme predpestovať v kvetináči za oknom a mať tak zdravé spestrenie do šalátov po celý rok.

 

Repka olejná

Sa všeobecne pestuje na poliach, ako olejnatá rastlina. Pestuje sa pre semená, ktoré obsahujú 44-47% oleja, ktorý sa ďalej využíva v potravinovom alebo technickom priemysle.

 

Ružičkový kel

Bol vyšľachtený v 18. storočí. Hlúb je vysoký 30-100 cm. Táto rastlina je mrazuvdorná, odolá aj teplote -17 °C. Ružičkový kel zberáme buď jednorazovo, alebo postupne od októbra do apríla. Rastlinu môžeme tiež pred zimou presadiť do pareniska. Ak prejdú ružičky mrazom, ich chuť sa zlepší.

 

Kvaka

Otužilá rastlina obsahujúca vitamín B, C nízky obsah cukru a kalórií. Brassica napus con. napobrassica - najdôležitejšia koreňová zelenina z čeľade kapustovitých. Vyskytovala sa na jedálničku Francúzov už v 16. storočia, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy. Chutný a zdravý doplnok stravy v zimných mesiacoch. Vysievame v apríli do spony 40x30 cm, je vhodná aj pre pestovanie vo vyšších nadmorských výškach.

 

Karfiol a brokolica

Rastliny, ktoré pestujeme pre zdužinatelé kvetenstvo viac sa dočítame tu.

 

Kaleráb

Je jednou z najchutnejších hlúbových zelenín.

 

Kel

Odolná rastlina, ktorú pestujeme pre hlávku. Má zvláštnu aromatickú vôňu. Hlúb je vysoký 30-70 cm. Listy sú zelené, kučeravé. Hlávka môže byť až 3 kilogramy ťažká. pestujeme zo semien, alebo predpestujeme a presádzame do spony 40x50 cm. Vegetačná doba je cca. 50-70 dní, pri zimnej odrode je to 240-250 dní. Výsev u zimných odrôd je v septembri, zber v januári.

Kel kučeravý jarmuz - listy, ktoré rastú od hlúbu môžeme postupne zberať po celú zimu.

 



 

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať