Cibuľa a jej pestovanie 2012-12-01

Cibuľa (lat. Allium cepa) je základ každej kuchyne. Známa bola už 4000 rokov pnl, využívali ju starí Egypťania, Sumeri, Gréci a Rimania. Predpokladá sa, že cibuľa pochádza zo Strednej Ázie. Je nepreberná studnica vitamínov a nepostrádetelná v kuchyni. Pre jej liečivé účinky je veľmi obľúbená v "babských" radách a liečivá na všetky spôsoby.

 

Na jej výsadu musíme ísť s Filipom, aby sme zožali chutné a tvrdé cibuľky, ktoré nám vydržia dobre uskladnené.

 

 

Druhy cibule

    • žltá - najrozšírenejší, ďalej sa delí na jarné a jesenné odrody, vhodná do teplej aj studenej kuchyne

 

    • červená - vhodná do šalátov, svojou farebnosťou spestrí každý šalát

 

    • biela - má uplatnenie hlavne v mexickej kuchyni, veľmi chutná

 

    • šarlotka - má vyšší obsah cukru, vhodné na priamu konzumáciu

 

    • perlovka - tvorí prechod medzi cibuľou a pórom. Vyhovujú jej piesočné pôdy. Nie je vhodná na skladovanie, ale priamu konzumáciu. Sadia sa do sponu 20 x 5cm. Perlovka sa nemusí lúpať

 

    • lahôdková, jarná - zberajú sa zelené výhonky, prakticky z každého druhu cibule

  

 

Pestujeme cibuľu

Veľmi odporúčame pestovať cibuľu zo semien. Rastlinky sú kvalitnejšie, sú už pevne usadené tým, ako sa usadí semienko v pôde, sú rovnejšie a nejdú čoskoro do kvetu.

 

Cibuľa potrebuje slnečné stanovisko, nie priame svetlo. Pôda by mala byť dobre prepracovaná, prevzdušnená s dávkou živín. Pozor nehnojiť čerstvým kompostom. Radšej využiť hnojivá na prípravu pôdy určené priamo pre dohnojenie cibule. Nachystáme si záhon, pôdu môžeme ešte prehodiť štrkom a ľahko zapracovať, aby bola pôda naozaj ľahká a dobre priepustná.

 

Cibuľu sadíme do rýh, ktoré sú od seba vzdialené 25-30 cm v riadkoch 10 cm do seba v jednej alebo dvoch radoch. Výsev prebieha v marci do hĺbky 2,5 cm, optimálnych je zhruba 35-40 semien na jednometrovom riadku. S výsevom v marci je lepšie počkať až opadnú silné mrazy, ktoré by mohli poškodiť vyklíčenú cibuľu. Po prerezávaní 30 rastliniek na jednometrovom riadku. Cibuľu sadíme cca. 4-5 cm od seba. Mladé cibuľky nevyhadzujeme sú lahôdkou.

 

Zimné odrody sa vysievajú v polovici augusta o 1cm hlbšie. Je lepšie dodržať čas august / september (skorý výsev spôsobujú vybiehanie do kvetu, neskoré potom nedostatočný čas pre vyvinutie rastliny). Do zimy by mali rastliny dorásť na hrúbku 5 cm.

 

Najmä v čase klíčenia je nutná dostatočná závlaha.

 

Zálievka je vhodná do polovice júla. Cibuľa nie je náročná na zalievanie. Vďaka svojej krátkej vegetačnej dobe už cibuľu nedohnojujeme, vystačia jej živiny z dobre pripravenej pôdy.

 

Cibuľa sa zberá od júla do novembra. Cibuľa musí na záhone najskôr zavädnúť, potom ju podrežeme, tzn. preruší sa jej koreňový systém. Po podrezaní sa začne zaťahovať krčok a zhruba po dvoch týždňoch cibuľa vysychá. Postup je dobré dodržať, aby cibuľa bola chutná a zdravá aj pri skladovaní.

 

Cibuľu sušíme v dobre vetranej a suchej miestnosti. Zväzkom po 10-15-tich kusoch.

 

 

 

 

 

 

Vitamíny

Vitamíny v cibuli by vydali na samostatnú kapitolu. Cibuľa obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, C, minerály, síru, fosfor, vápnik, železo, horčík, jód, sodík, draslík. Stimuluje a vyvažuje činnosť žliaz. Pomáha pri odbúravaní tukov. Je bohatá na antioxidanty, čím bráni bunky proti starnutiu. Je dôležitá pre správny rast nechtov a vlasov. Tiež ako afrodiziakum. Prvky v cibuli napomáhajú udržať optimálne pH ľudských tkanív v tele.

 

Cibuľa obsahuje látku Allicin s antibiotickými účinkami, vďaka ktorej je vhodná pri liečení nachladnutia, bolesti dýchycích ciest, kašľa, hlasiviek. Odporúča sa zmiešať s nakrájanú cibuľu s cukrom, nechať cez noc odstáť a použiť takto vzniknutý zdravý sirup. Cibuľu tiež môžeme vyvariť vo vode, vodu takto obohatenú použiť na obklady pri zápaloch priedušiek.

 

Pre zaujímavosť cibuľou môžeme napr. farbiť vajcia, textil, vlnu. Cibuľou je možné ošetriť staré rámy obrazov. Vyčistiť škvrny na šatách, a ďalšie.

 

Cibuľa v kuchyni


Cibuľa je zelenina s najväčšou spotrebou na osobu. Chuť je od sladkastej až po pálivú. Nejednu gazdinku pri lúpaní rozplače, je to tým, že cibuľa uvoľňuje málo stabilnú kyselinu propenylsulfenovou.

 

Bez cibule si snáď nedokážeme predstaviť žiadne jedlo, je chutná v nátierkach, na chleba, do marinád, na mäso, do guláša, v omáčkach, do  zemiakov, kapusty.

 

Jedná sa o dôležitú zložku tradičnej českej kuchyne, zabíjačiek, polievok.



 

 

 

 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať