Pažítka do každej kuchyne 2012-12-02

Pôvod pažítky je stredomorský, rastie aj vo vyšších polohách. Patrí do čeľade cesnakovitých (latinsky allium schoenoprasum). Pažítka sa pestuje už od stredoveku. Na slovenských záhonoch je veľmi rozšírená. Jedná sa o vhodnú a chutnú bylinku, ktorá sa dobre pestuje v kvetináči za oknom a dobre spestrí každé jedlo. Je dekoratívna aj v lete, kedy hojne kvitne a ozdobí nielen zeleninový záhon.

 

Podľa odrôd kvitne od bielej po fialkovú až tmavo fialovú farbu. Je viacročnou cibuľovinou vytvárajúca tmavo zelené, dlhé, úzke, rúrkovité listy, dlhé až 30 cm.

 

 

 

Odrody pažítky


    • Jemná - skorá odroda príjemnej chuti obsahujúca vitamín C

 

    • Pražská - vysoko výnosná odroda ostrejšej chuti, ktorá má dlhšie, tmavozelené listy, obsahujúce vitamín C

 

    • Čínska - pažítka vyššieho vzrastu 35-45 cm, má plochú vňať s cesnakovou arómou, obsahuje vitamín C

 

    • Erecta - skorá, vysoko výnosná odroda, ktorá má aromatickejšiu chuť a je vhodná pre pestovanie v črepníku, obsahuje vitamín C

 

 

Výsev a pestovanie pažítky


Pažítka sa dá pestovať nielen na záhradke ale aj za oknom v kvetináči alebo medzi oknami v kvetináči. Je mrazuvzdorná a môžeme ju pestovať a zberať po celý rok. Semená pažítky sú čierne, drobné a lesklé.

 

Pažítku vysádzame na miesta, kde je dostatok svetla. Vyžaduje slnečné stanovisko, príp. polotieň. Pôdu výživnú, humóznu, vápenitú, tzv. záhrevné polohy.


Pažítku si môžeme predpestovať v skleníku či parenisku. Pre skorú úrodu vysievame už koncom zím do hrantíka na okno alebo do pareniska a koncom jari presádzame na záhon.

 

Priamy výsev vykonávame v marci až apríli na záhon. Môžeme predpestovať aj v skleníku. Pri výseve dodržíme postup a pažítku sejeme plytko, nie príliš hlboko - plytký výsev. Pažítku môžeme ďalej množiť a vysievať až do augusta. Na rovnakom mieste by nemala byť pažítka dlhšie ako 3 roky. Ak Sadíte viac rastlín, Sadte ich do spony 40x40 cm, alebo do radu 15x40/60 cm. Pri presádzaní by mala pažítka dorásť do výšky 10cm.

 

Pažítku pravidelne zalievame. Akonáhle nám pažítka povyrastie, začneme prihnojovať, najlepšie kompostom.

 

6 týždňov po výseve zberáme a to niekoľkokrát do jesene. To by mala mať už pažítka 20-30 cm dlhé, tenké, rúrkovité listy. Ak chceme mať kvalitnejšiu úrodu, jemné a chutné listy - kvetenstvo pažítky ulamujeme. Listy tak bývajú menej tuhé. Pri pravidelnom zbere pažítka obrastá novými listami.

 

 

 

 

 

Pažítku nezrezávame príliš nízko nad zemou, aby som nepoškodili rastové centrá.Čím pevnejšie má pažítka púčik, tým lepšia je chuť. Otvorený púčik značí prezretosť.

 

Pažítku množíme buď výsevom, alebo delením starších trsov.

 

 

Október je pre najneskorší mesiac pre vyzdvihnutie trsov pažítky zo záhonu a presadenie ich do kvetináčov. Po vyrytí zo záhonov, presaďte do kvetináča a ponechajte v chlade. Až budete v zime bylinku potrebovať, vyneste ju na svetlo a doprajte jej dostatočnú zálievku.

 

 

Užitočná bylinka


Pažítka neslúži len ako prísada do pokrmov, ale svojimi krásne fialovými guľovitými kvetmi, vytvára rýchlo rastúce obruby záhonov. Silné éterické oleje, ktoré vylučujú jej kvety a korene zamedzujú napadnutia kvitnúcich trvaliek múčnatkou a chráni jahody pred plesňou.

 

Anglickí záhradníci tvrdia, že pažítka a cesnak pomáhajú proti kučeravosti listov broskýň, a ak sa pestuje v susedstve ruží, chráni ich pred čiernou škvrnitosťou. Podobné účinky majú aj ďalšie druhy cesnakov.

 

 

Zdravá pažítka


Pažítka má vysokú biologickú hodnotu, obsahuje vysoký obsah vitamínu C, B, karotén, vápnik, draslík, fosfor a železo. Éterické oleje majú priaznivý vplyv na podporu trávenia a upravujú krvný tlak.

 

Pažítka v kuchyni


Pažítka je vhodná do studenej kuchyne: nátierok, majonéz, na chleba. Tiež do teplej kuchyne na dochutenie zemiakov, rolád, bylinkových marinád na grilované mäso. Nie je vhodná na sušenie, lepšie zostrihanú pažítku zamraziť po porciách, rozmrazená chutí ako práve odtrhnutá.

 

 

 

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať