Mäta - naozaj korenistá bylinka 2012-12-04

Mäta pieporná (lat. Mentha piperita) a mäta roľná (lat. Mentha arvensis) sú najznámejší zástupcovia druhu mäty, ktorých je v súčasnosti známych okolo 600 druhov. Mäta sa pôvodne vyskytovala v južnej Európe v oblasti Stredomoria. Momentálne ju nájdeme divoko rast vo všetkých oblastiach mierneho pásma. Rastie v zamokrených vlhkých pôdach, v okolí potokov, v plytkých vodách a na okrajoch ciest.

 

 

Niečo z minulosti

V gréckej mytológii nájdeme zmienku o mäte v bájách o Hádesovi, ktorý premenil svoju milenku nymfu na voňavú rastlinku, aby ju tak zachránil pred svojou ženou. Starogrécke ženy si natierali masťou z mäty kosti a kĺby. Rimania ju volali aj Zelinka svätej Márie a používali ju na dochutenie vína a rôznych omáčok. Rímsky básnik Ovídius považoval mätu za symbol pohostinnosti, pretože pred stolovaním najprv dvaja dedinčania Baucius a Philemon umývali mätou stoly. Mäta zmiešaná s medom osviežovala dych Rimanov a tlmila zápach po alkohole. Židia sypali mätu na podlahu v synagógach. V roku 1597 Gerard napísal: "Mätu rozsypali na miestach odpočinku a pokoja, pri hodovaní a slávnostiach." V minulosti nosili Japonci voňavé prívesky práve z mäty. V Európe ale aj v Indii sa používala mäta na čistenie vzduchu v chrámoch a obydliach. Na Blízkom východe sa dodnes pripravuje zelený čaj s prídavkom mäty na privítanie hostí, podobne ako tomu bolo v starovekom Grécku.

 



 

Ako pestovať mätu

Mäta patrí do čeľade hluchavkovité (lat. Lamiaceae). Je to trváca mrazuvzdorná bylina, ktorá dorastá do výšky 30cm, maximálne 1m. U nás je to najznámejšia divoko rastúca bylina. Mätu môžeme pestovať v exteriéri, rovnako tak aj v byte. Rastlina mäty sa veľmi rýchlo rozrastá, preto je vhodné jej pestovanie v nádobách. Má tmavozelenú chlpatú stonku, na ktorej vyrastajú tmavozelené listy. Mätové listy majú na zadnej strane žliazky, ktoré vylučujú éterický olej. Ich trením medzi prstami získame mentolovú vôňu, ktorá je korenistá a chladivá zároveň. Podzemná časť rastliny mäty tvorí niekoľko bielych podzemkov, ktorých dĺžka je 5-30cm. Mätu pestujeme na teplých, vlhkých stanoviskách, prevažne v polotieni. Má rada vlhké, dobre priepustné pôdy bohaté na živiny.

Mätu vysievame zo semien. Malé rastlinky vysádzame na záhon do sponu 30 cm. Mäta kvitne fialovými kvietkami, ktoré sú zoskupené v prasleňoch a vytvárajú klasy. Plody mäty sú tvrdky. Zbieráme listy a vňať mäty pred dokvitnutím rastliny v období júla - v septembri za suchého počasia. Najvhodnejšie je to v dobe skoro popoludní, keď obsahuje rastlinka najviac silice. Zber je vhodné vykonávať viackrát do roka, ak dorastie do výšky 25-30cm. Mätu kosíme kosákom. Zozbierané lístky mäty sušíme v tenkých vrstvách, pri teplote do 35 °C tak, aby nám nezhnedli. Vysušenú mätovú zmes uskladňujeme v papierových alebo látkových vreckách, spotrebujte ich maximálne do 2-3 mesiacov od zberu. Potom môžeme vysadiť ďalšiu várku semienok ..

 

Mäta lieči

Listy mäty obsahujú 1 - 3% silice s obsahom 50% mentolu, 4 - 11% esteru mentolu, 7 - 25% menton, mentonónpiperitón, cyneol a ďalšie. Kombinujeme ju s ďalšími bylinkami ako sú šalvia, yzop a saturejka.

Mäta má spazmolytické a antiseptické účinky, ničí teda baktérie. Používa sa na liečbu zápalov slizníc ústnej dutiny, na tlmenie zápalov horných ciest dýchacích, pri kožných infekciách, pri ťažkostiach spojených s trávením a meteorizmom. Na žlčník pôsobí žlčotvorne a tlmí bolesť. Uvoľňuje kŕče žalúdka, zastavuje zvracanie a zmierňuje koliku. Mentol vyvoláva reflektívne rozširovanie koronárnych ciev pri stenokardii. Mentol sa pridáva do liečivých mastí, ktorými sa zmierňuje pocit bolesti a prejavy kožných ochorení ako sú svrbenie, pálenie a pod. V ľudovom liečiteľstve sa mäta užíva pri závratoch, nespavosti a epilepsii. Najčastejšie z nej pripravujeme čaj.

 

Urobte si mätový čaj z vlastnej mäty ..Mätový čaj pripravíme tak, že 3 lyžičky mäty piepornej zalejeme 150ml horúcej vody. Zmes necháme lúhovať 10 minút a potom scedíme. Pijeme ho niekoľkokrát denne, vždy ho pripravujeme čerstvý.

Vo fytoterapii sa pripravuje zápar z mäty, ktorý pripravíme tak, že 2 čajové lyžičky byliny zalejeme 200ml vriacej vody a necháme lúhovať 20 minút. Potom scedíme.




 

Mäta sa v kuchyni uplatní vždy

Mätu pridávame do omáčok, octu, pripravujeme z nej sirup a pridávame ju aj do čokolády. Zdobíme ňou šaláty, zemiaky, nápoje a punč. Mäta je súčasťou populárneho miešaného nápoja mojito (mochito).

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať