Čerstvý špenát zo záhrady 2012-12-04

Špenát je listová zelenina plná vitamínov. Pochádza z Perzie, do Európy sa dostal vďaka križiackym výpravám. Latinsky spinacea oleracea. Listy špenátu sú sýto zelené, stopkaté, oválne so zaguľatenou špičkou.

 

 

 

 

 

 

  • špenát je jednoročná aj zimná listová zelenina
  • špenát vysievame skoro na jar alebo na jeseň do riadkov 30 cm od seba
  • rastliny zberáme pri výške 5 cm, alebo protrháváme listy cca. 2,5 cm nad zemou, aby mohli rastliny znova obrásť
  • zber sa môže predĺžiť postupnými výsevmi

 

Najviac asi špenát preslávil Pepek Námorník. Paradoxne nie je tak úplne špenát zdroj sily a železa, ale obsahuje bohatú škálu iných dôležitých vitamínov. Napr. vitamín A, C, E, K ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi, antioxidanty znižujúce riziko infarktu a prevencia rakoviny, kyselinu listovú, cholín, inositol, ktoré spomaľujú kôrnatenie tepien, vápnik, fosfor, a ďalšie.

Väčšina z nás pozná špenát iba zo mrazenej kocky. Čerstvý špenát môžeme použiť napr. do lasagní, slaných palaciniek, ako dusenú prílohu k mäsu, na masle, atď. Prípravy sa nebojte, aj keď ste kuchár začiatočník. Uvidíte, ako príjemne špenát spestrí váš jedálniček.

Zdravý šalát môžeme vytvoriť zmiešaním listových šalátov a lístkov špenátu. Šťavnatá chuť vás milo prekvapí. Špenátové listy chutia ostrejšie ako listové šaláty.

Špenát je z 90% tvorený vodou, preto ho zbytočne nerozvarujte.

Špenát je vhodný pri redukčnej diéte.




 

Kedy vysadiť špenát?

Špenát vyžaduje hlinitú, vlhkejšiu, neutrálnu (6,5 - 7,5 pH), suchú pôdu a slnečné stanovisko. Rastlinky si predpestujeme buď v parenisku alebo v skleníku. Osivo vkladajte do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené 7 cm a hustejšie ako zvyčajne. Po dobu klíčenia udržujeme vlhkejšiu pôdu.

Môžeme použiť aj bielu ochrannú textíliu, ktorá odráža slnko a zabraňuje odparovaniu vody zo záhonu.

Vždy dodržiavame výsev podľa návodu na obale.

Klasický špenát má guľaté semeno. Semená môžu byť ostnaté, alebo s drsným povrchom.

Špenát je rýchla zelenina, po výsadbe ide veľmi skoro do kvetu. Preto vysádzame skoro na jar (marec, apríl), alebo na jeseň (koniec augusta). Listy sa dajú zbierať už 45 dní po výsadbe. Najvyššie špenát zreje pri teplote 12-15 °C.

Za jeden rok sa teda dá špenát zasiať a zožať 3x po sebe. Špenát môžeme postupne vysievať. Ak už má špenát kvety, môžu byť listy horké, preto vždy zberáme listy pred kvitnutím.

Špenát je v našich podmienkach mrazuvzdorný. Zimné odrody vysievame priamo na záhon prvý alebo druhý týždeň v septembri. Lepšie si vybrať slnečný deň, keď je pôda ešte trochu prehriata.

 



 

Na záhon sadíme špenát do sponu 30x30 cm. Listy špenátu tvorí bohatý trs, krásnu ružicu, ktorú postupne navršujeme.

Špenát má korene plytko pod povrchom, preto okopávajte opatrne.

Špenátové semená môžete zmiešať s osivom bežne pestovaných listových šalátov. Získate tak pestrú zmes ako po stránke tvaru listov, tak po stránke chuťovej na jednom záhone. Listy tak môžete česať súčasne.

U špenátu rovnako ako u ďalšej listovej zeleniny strážime hladinu dusičnanov, dohnojujeme iba odporúčanými hnojivami, alebo prírodnou žihľavovou šťavou. Hnojíme medzi riadkami.




 

Zaujímavosťou je jahodový špenát (Chenopodium foliosum), ktorý je napoly okrasný a napoly jedlý. Má drobné plody podobné malinám. Oživia každý prázdny kút záhrady.

Listovú zeleninu, ktorá nejde do kvetu a je dobre vyšľachtená je špenát - novozélandský (Tetragonia expanse), ktorý tvorí rozložité kríky so špicatými šípovitými listami.

Špenát je vďačná rastlina, ktorá vám poskytne vitamíny po celý rok. Zozbierané listy môžeme uchovať v mraziacom boxe.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať