Rukola, listová zelenina na vzostupe 2012-12-05

Rukola (rucola selvatica) alebo tiež wild rukola a roketa siata (eruca sativa) sú často zamieňané kapustovité rastliny, ktoré sú si veľmi podobné. Roketa je jednoročná, kvitne na bielo, má väčšie semienka, z ktorých sa vyrába aj pikantná horčica, dá sa pestovať aj na vate. Rucola je vytrvalá rastlinka, kvitne na žlto, má drobné semienka, ostrejšiu akoby orieškovú chuť. Listy sú užšie, pretiahnuté a vykrojené. Zimu prežíva ako koreň, ktorý na jar obrastá. Výborne sa rýchli.

Jedná sa o druh zeleniny, ktorú poznáme najmä z talianskej kuchyne, chutných predjedál, či šalátov.

Rukola obsahuje veľa vitamínov, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu, posilňuje imunitu, zvyšuje chuť do jedla, pomáha zaháňať únavu. Obsahuje vitamín C a beta-karotén. Má detoxikačné účinky, čistí krv, obsahuje antikarcinogénne látky (protirakovinotvorné).

Lístky rukoly sa dajú kúpiť aj v supermarketoch, dováža sa predovšetkým z Talianska a Nemecka, kilogram sa však pohybuje vo vyšších sumách cca. 200-400 Sk / kg, je teda jednoduchšie a lacnejšie si túto chutnú a zdravú rastlinku vypestovať.

 



 

Pestovanie rukoly

Rukola - nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Vysádza sa od jari do augusta. Pestovanie môže byť aj zábavou pre deti. Či už pestovanie na vatičke (aj v zimných mesiacoch), alebo pomocou výsevných pásikov na záhonoch, či do kvetináčov. Rukola nám vyrastie ako doma na parapete, tak na balkóne, tak aj na záhone.

Pestovanie doma - ak pestujeme na vatičke, pripravíme si tácku, na ktorú poukladáme buničinu (vatu) a zalejeme. Rovnomerne posypeme semienkami. Za cca. 7-10 dní rukola vyklíči a po cca. 14 - tich dňoch až šiestich týždňoch môžeme zberať šťavnaté lístky.

Rukolu môžeme pestovať aj na balkóne v kvetináči. V substrátu rastie lepšie.

Na záhonoch vysievame do riadkov 20 cm od seba. Rukola je "Nezmar", čím viac ju trháme, tým viac dorastá. Ak rastlinu neporušíte, znovu obrastie a poskytuje tak viacnásobnú úrodu. Tvorí nezničiteľný porast. Prezimuje ako koreň, ktorý na jar obrastie. Tento koreň môžeme uchovať a presadiť.

Rukole vyhovuje slnečné miesto. Je vhodná aj do malej záhrady. Dorastá do výšky 20 cm, pri kvete aj 40-60 cm. Výborne sa rýchli.

Zeleninové záhony odporúčame užšie. Sú praktickejšie na okopávanie a pletie. Vzdialenosť medzi dvoma cestičkami by nemala byť väčšia ako 1,2 m. Táto šírka je optimálna pre výsadbu a rast rastliniek.

Pomocou výsevných pásikov odpadá časovo náročné posypové prerezávanie. Semená sú tu už umiestnené v správnych rozostupoch. Ideálne sú výsevné pásiky aj pri pestovaní zeleniny a v balkónových hrantíkoch, kde naozaj nie je miesta nazvyš.

Vždy sa snažte dodržiavať určené rozostupy jednotlivých semienok pri výseve, aby každá rastlinka mala nárok na plnohodnotný priestor pre svoj správny rast a dala vám čo najlepšiu úrodu.

 



 

Využitie rukoly

Rukola má veľmi bohaté a chutné uplatnenie v šalátoch, cestovinových pokrmoch, pizze, chuťovkách, všeobecne v stredomorskej kuchyni, kde je súčasťou tradičných jedál. Rukola je výrazne pieporná. Ľahko horkastá, s nezameniteľnou chuťou. Výborne sa dopĺňa s extra panenským olivovým olejom a balsamikovým octom v zeleninových šalátoch.

Používa sa tiež na talianske pesto.

Chutné, jednoduché a výborné pesto na cestoviny si pripravíme (recept pre vás) zo zväzku lístkov rukoly, píniových orieškov, extra panenského olivového oleja, cesnaku, parmezánu, podľa chuti citrón, soľ, korenie.


Všetko rozmixujeme alebo ručne rozdrvíme a zamiešame v mažiari, a takto pripravené pesto vmiešame do cestovín. Môžeme ním tiež potrieť tradičnú taliansku ciabatu (pečivo), alebo pridať do šalátu (mozarella, cherry paradajky). Čerstvému ​​voňavému pestu sa konzervované nevyrovná. Základom pesta môže byť aj bazalka.

 



 

Zdravé klíčky

Rukolu môžeme tiež nechať vyklíčiť a využiť celú rastlinku v rôznych mutáciách ku konzumácii. Klíčky sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého stravovania.

Klíčky neobsahujú konzervanty, zato obsahujú veľa provitamínu A, vitamínov B1, B2, B12, E, K, minerálov, predovšetkým vápnik, horčík, fosfor a železo. V klíčkoch nájdete tiež celý rad prospešných enzýmov, ktoré podporujú trávenie a celkovú funkciu trávenia.

Klíčky sú vhodné pre deti už od 1 roka a podporujú správny rast. Zdravé klíčky môžu byť súčasťou šalátov, nátierok, polievok alebo zeleninových jedál.

Na pestovanie je možné využiť špeciálnych nádob, ktoré sú vytvorené pre nezávadné pestovanie klíčkov.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať