Papája zo semienka 2012-12-06

Papája (lat. Carica) je teplomilná rastlina z čeľade papájovitých. Papája obyčajná (lat. Carica papaya) je jediným druhom tohto rodu. Vyznačuje sa veľkými chutnými jedlými plodmi. Papája je ušľachtilým druhom, ktorý pochádza zo Strednej Ameriky.

Papája je mohutnejšieho vzrastu, kmeň má podobný stromu dosahujúci výšku až 10m, niektoré typy dorastajú do výšky 2m. Je to dvojdomá trváca rastlina. Škoricovo sfarbený kmeň je dutý, neobsahuje žiadne drevo. Na vrcholku vyrastá ružica opadavých listov. Čiastočne vzhľadom pripomína palmu. Plodom je dužina bobule, sýto žlto až oranžovo sfarbená, s množstvom čiernych semien vnútri. Je teda ozdobou každej izby, či zimnej záhrady.

 



 

Pestujeme papáju

Papáju jednoducho vysádzame zo semienka, najmä pre ich dobrú klíčivosť. Odporúčame výživný záhradnícky substrát, ktorý ošetrite hnojivom proti plesniam. Kto je trošku hračička, môže substrát sterilizovať v horúcej pare, alebo mikrovlnnej rúre. Zbavíme sa tak akéhokoľvek náznaku možnej plesne a jej prenosu na semená. Semienka vysievame do hĺbky 1-3 cm. Prvé klíčky vyrašia zhruba po dvoch až troch dňoch od vysiatia. Zalievame mäkkou odstátou vodou izbovej teploty. Pri klíčení papáje by teplota nemala klesnúť pod 20 °C.

Papája je exotická rastlina, zo subtropického prostredia, vyhovujú jej teda skleníky. Pestovanie v byte je tiež možné, rastlina však bude menšieho vzrastu a aj plody budú menšie. V byte vyberte papáje okno na južnej strane. Aby splodil, mali by sme jej zabezpečiť teplé a vlhké prostredie (vzdušná vlhkosť), v lete 25 °C, v zime min. 17 °C. Nie priame slnko, ale rozplýlené jasné svetlo. Nedostatok svetla spoznáme tak, že sa nám nevyfarbujú listy papáje. V zime zálievku papáje obmedzíme. Preliatie spoznáme tak, že listy začnú opadať. Papáju prihnojujeme bežnými hnojivami. Papája plodí už v druhom roku, niekedy už prvý rok.

Rastlinu môžeme každý rok na jar presadiť do väčšieho kvetináča, a to v prípade, že korene prerastajú existujúci kvetináč. Staršie rastliny presádzame po 3-4 rokoch. Substrát by mal mať pH 6. Zmes pre pestovanie rastliny sa skladá z listovky, drnovky, piesku a rašeliny v pomere 2:2:1:1, vhodný je aj prídavok ihličnatky.

 



 

Spracovanie papáje v kuchyni

Papája sa pestuje pre chutné a veľké plody. Konzumujeme ju surovú alebo povarenú ako kompót. Môžeme z nich pripraviť džem exotickej chuti a taktiež osviežujúce ovocné nápoje, osviežujúce nápoje. Či môžeme pridať do miešaných nápojov. Z papáje zužitkujeme aj semená, ktoré majú pálivú piepornú chuť. Mladé listy môžeme povariť na prílohu podobnú špenátu. Papáju môžeme tiež sušiť a kandizovať.

Papája podporuje trávenie a používa sa v lekárstve a v kozmetike. Neodporúča sa pri dojčení a tehotným ženám.

Papája obsahuje vitamin C, beta karotén, draslík, fosfor, železo a vápník.

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať