Vínna réva pre balkón alebo altánok 2012-12-07

Vitis Amurensis - réva amurská je zástupcom viniča (lat. Vitis) vhodným pre pestovanie na balkóne alebo okolo altánku. Réva je drevnatá, jednodomá alebo dvojdomá rastlina s liánovitými úponkami. Réva patrí do čeľade révovitých. Plodom je bobuľa. Ekonomicky najvýznamnejšia je réva vínna (lat. Vitis vinifera). Je to prastará odroda pestovaná dodnes po celom svete, v najrôznejších klimatických podmienkach. Niektoré druhy viniča sú len okrasné plazivé rastliny, ktorej plody nemajú žiadne využitie.

 

 



 

Réva amurská je veľmi odolná mrazuvdorná rastlina. Môžete ju pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach. Rastlina je úponková, 6-8 m vysoká, ročne pribúda cca. 2 m. Má krásne dlhé listy, až 30 cm, ktoré sa na jeseň sfarbujú do červena až purpurova. Je teda vhodná pre porast tehlových múrov, záhradných múrikov, nevzhľadných neošetrených múrov susediacich na pozemku. Plody sú drobnejšie, modré, okrúhle.

Popínavé rastliny majú krásnu úlohu na záhrade a to, že čo na najmenšom kúsku miesta, vytvoriť pekné zákutia, obohatiť tak nevyužitý, či nevzhľadný priestor. Priestor opticky zväčšíme, presvetlíme, ozeleníme. Pohľad na zelenú plochu je príjemný. Ak budeme vinič vysádzať pozdĺž múru, odporúčame látkovú oporu cca. po 0,5 m. Umiestnenie rastliny je taktiež cca. 0,5 m od steny, je to z toho dôvodu, aby rastlina nebola príliš v zákryte a nevysychalo, alebo aby na ňu nekvapkalo.

Osivo viniča vysádzame na jar do pareniska. Výsev ľahko klíči a čoskoro máme drobné rastlinky, ktoré prepichujeme, neskôr pohárom. Väčšina druhov ľahko zakorení z odrezkov, ktoré si pripravujeme na jedno očko už začiatkom zimy. Vinič odporúčame sadiť na slnečné stanovisko, príp. do polotieňa. Nie je náročná na výber pôdy, uprednostňuje však kamenistú či štrkovou pôdu.

Viniče - pestovanie vínnej révy siaha hlboko do histórie ľudstva. Vďaka veľkému záujmu o túto rastlinu po stáročia sa môže dnes tešiť z mnohých vyšľachtených kvalitných odrôd. Na pestovanie odrôd vínnej révy sa hodia štrkové alebo kamenisté pôdy, ktoré sa ľahko prehrievajú a kumulujú teplo. Pre vinič je dôležité počasie. Dlho teplá a slnečná jeseň má vplyv na kvalitu úrody. Dobre pôsobí kamenisté okolie vinice, ktoré tiež dobre naakumuluje teplo, či blízkosť vodných plôch, ktoré svetlo dobre odrážajú. Ak je nedostatok zrážok, odporúčame zaviesť zavlažovanie.

 

Rez viniča

Vinič ošetrujeme predovšetkým rezom. Rez má vplyv na plodnosť viniča, robte ho vždy svedomito. Účelom rezu je, aby réva dala síce menší počet hrozna, ale väčšie a vyvinutejšie odrody. Rezom udržiavame aj kríky vo vhodnom tvare. V našom podnebí je najčastejšie používaný rez na hlavu, z ktorej potom vyrastá drevo, na ktorom pestujeme hrozno. Vínna réva v skleníku, či pri opornom múre - z vrcholu má rast jeden výhonok, ktorý skráťte až na dva listy. Zhora rastúci výhonok zaštipnite až na 2 m, potom vyberte ďalší silný výhonok, ktorý vyvedte tiež nahor a zaštipnite rovnako. Ostatné postranné výhonky uštipnite až v polovici septembra. U oporných múrov môžeme nechať tri hlavné výhonky.

Všeobecne platí, že réva plodí na tohtoročných výhonkoch, vyrastajúce z vlaňajšieho prútu. Že vám to príde, ako vo filme, včera, dnes a zajtra, nebojte, nie je to taká komédia. Ak vinič nestihnete orezať do konca marca, v apríli to už nerobte. Ak chcete pevné kmienky vínnej révy ako na vinič, odporúča sa za tretím okom postupne vinič po dobu troch rokov zrezávať na hlavu, aby sa vytvorilo kolienko, z ktorého budete udržiavať vyrastené prúty a to tak, že necháte 2-3 hlavné, z ktorých sa ďalej bude réva vyvíjať a na ďalších, na ktorých už bude plodiť. Je dobré vinič pestovať s oporou. Počas roka z viniča vylamujú zálistky, tj. výrastky, ktoré vyrastajú z úžľabia listov.

Na sklonku leta vínnu révu dohnojujeme. Hnojivo priamo určené na vínnu révu zalievame do okolia viniča, nie na jej kmeň, či listy.

Počas dozrievania hrozna chránime vinič pred škorcov, môžeme použiť ochranné siete. Dbajte na bezpečnosť, ak máte hrozno nasadené v blízkosti pergoly, môže sa či už na kvety alebo na sladké plody zlietavať bodavý hmyz.

 



 

Vinič - využitie

Vinič najčastejšie využívame k zatieneniu pergól a vonkajších posedení. Je príjemnou rastlinou s pekne sfarbenými, lesklými dekoratívnymi listami navodzujúce pocit, ako keď sedíme na terase na dovolenke pri mori. Réva nám tiež navodzuje pocit domova útulnej južnej Moravy s mnohými pivnicami a priateľskými ľuďmi. Asi doma nebudeme spracovávať vinič na víno ​​či mušt, ale využijeme jej plody pre osvieženie v letných či teplých jesenných dňoch.

Vinič bol známy už od starého Egypta. Nielen Egypťania verili v liečivé schopnosti vínnej révy. Réva obsahuje vysoký obsah železa, hrozienka sú veľmi prospešné pre ľudí s anémiou, chudokrvnosťou. Hovorí sa, čo hrozienko to kvapka krvi. Dodnes sa používa v liečiteľstve, zvarená pre obklady, na bolesti hlavy, tráviaceho ústrojenstva, na obklady. Víno má tiež degeneratívny vplyv na bunky vďaka pôsobeniu alkoholu a môže viesť až k rozpadu osobnosti. Vínna réva však patrí k neoddeliteľnej súčasti stravy u obyvateľov Stredomoria, kde má pozitívny vplyv na dlhovekosť. U vínnej révy sa teda osvedčuje známe pravidlo, všetkého s mierou. Na víno ​​sa vzťahuje nespočet rôznych prísloví a porekadiel. Chutí nám a obohacuje náš život. Skúste si ho teda vypestovať a potešiť sa z jeho plodov a na jeseň aj krásneho sfarbenia.

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať