Čierne korenie (lat. Piper nigrum) je popínavou rastlinou patriacou do čeľade koreninovitých (lat. Piperaceae). Korenie je občas nazývané menom svojho plodu - korenie čierne. Korenie pochádza z Malabarského pobrežia v prednej Indii, kde sa doteraz hojne pestuje. Zo svojej domoviny sa jeho kultúry rozšírili do všetkých tropických oblastí, najmä do južnej Indie, Indonézie, na Malajský polostrov, do Strednej Ameriky a na Filipíny. U nás sa s urastenými rastlinami môžeme stretnúť najmä v botanických záhradách. Korenie bolo pestované už v staroveku. Do Európy doviezol plody korenia Alexander Macedónsky po svojom ťažení do Indie. Korenie bolo po stáročia veľmi vzácne a tým pádom aj veľmi drahé. Rastlina nebola v Európe známa. Korenie prvýkrát popísal vo svojom cestopise Marco Polo. V stredoveku bolo zakázané používanie korenia v kláštoroch, pretože pôsobí ako afrodiziakum a stredoveká cirkev voči týmto účinkom mala značné výhrady.
Korenie si nameľte najlepšie tesne pred použitím, zachová si tak svoju arómu. Dlhším skladovaním prichádza korenie o svoju typickú chuť a vôňu.
Korenie je vytrvalou, drevitou lianou, ktorá sa tiahne po opore pomocou adventívnych koreňov až do výšky okolo 15 metrov. Listy korenia sú striedavé, stopkaté, dlhé 4 - 14 cm a široké cca 4 - 5 cm. Čepeľ je eliptická až kopijovitá s výraznými žilkami. Listy sú spravidla kožovité, na lícnej strane tmavozelené a rubovej svetlo zelené. Valcovité klasy drobných nenápadných kvetov vyrastajú v pazuchách podporných listeňov. Plody v klasoch sú jednosemenné, takmer guľovitého tvaru. Nezrelé plody sú zelené, neskôr žltnú a v zrelosti majú červenú farbu. V priemere dosahujú cca 5 mm.
Korenie má rádo skôr polotieň, ostré slnko mu vadí. Koreniu vyhovujú izbovej teploty. Rastlinám sa darí v dobre provzdušnených pôdach bohatých na humus. Korenie uvíta vysokú vzdušnú a pôdnu vlhkosť. Prílišné sucho, ale aj dlhotrvajúce dažde a prudké vetry korenie neznáša. Pri pestovaní nezabudnite, že sa jedná o popínavú rastlinu, takže jej poskytnite oporu, po ktorej sa môže opierať. Korenie začína plodiť v 3 - 4 roku po výseve, najbohatjšiu úrodu poskytuje medzi 6 - 15 rokom. Pri dobrom pestovaní môže korenie vegetovať až 60 rokov. Nesmiete ho však za tú dobu nechať zamrznúť - korenie čierne nie je mrazuvzdorné! Pre dobrú úrodu môžete korenie od jari do jesene prihnojovať, ideálne pridávať výživu cca 2 - 3 x mesačne. V zime hnojenie výrazne obmedzte alebo úplne vynechajte. Aj zálievka je v zime ojedinelá, ale zeminu nenechajte nikdy úplne vyschnúť. Môžete znížiť aj teplotu, minimom je cca 12 ° C. Začiatkom jari zálievku opäť zvýšte. Pri pestovaní korenia v byte im prospeje občasné rosenie, ktoré zvýši vzdušnú vlhkosť. Mladé rastlinky na jar presaďte do zmesi listovky, pareniskovej zeminy a piesku (vhodný pomer je 2:2:1). Cez leto môžete piepor letniť vonku na polotienistom mieste. Korenie sa množí pomocou odrezkov s jedným až dvoma očkami, ak práve nemáte po ruke dospelú rastlinu, vypestujte si piepor zo semien. Nie je to zložité. Semená korenia zasaďte do nepraného riečneho piesku alebo do rovnakej zmesi zeminy ako na presádzanie. Výsevný aparát umiestnite na svetlé stanovisko, najlepšie bez priameho slnečného žiarenia. Pre klíčenie je vhodná rovnomerná, vysoká vlhkosť a vyššia teplota, ktorú dosiahnete napríklad použitím minipareniska. Po vyklíčení semien udržujte substrát neustále vlhký, aby rastlinky neuschli.
Korenie má na ľudský organizmus stimulujúce účinky, preto je považované za prírodné afrodiziakum. Stimuluje krvný obeh a dvíha krvný tlak, čím zvýši aj zásobovanie orgánov živinami a kyslíkom. Po požití korenia tak môžeme mať pocit prívalu energie a zbystrenia zmyslov. Zvýšené prekrvenie orgánov zároveň zvyšuje ich citlivosť na podnety, takže sa posilňuje aj pôžitok pri stimulácii niektorých z nich. Korenie je preto jedným z druhov korenín pridávaných do nápojov lásky. Pridaním korenia do pokrmu zvýrazníte jeho chuť, ale aj pomôžete žalúdku s jeho trávením. Silice obsiahnuté v korení podporujú produkciu slín a tráviacich štiav, urýchľujú a uľahčujú tým trávenie jedla. Korenie má aj ľahko dezinfekčné účinky a pôsobí proti nadúvaniu. Konzumácia korenia môže mať aj liečivé účinky, najmä pri prechladnutí. Vďaka stimulácii krvného obehu a prekrveniu orgánov sa telo začne viac prehrievať, čím sa môže zlepšiť odkašliavanie či začať proces potenia. Pokrm alebo nápoj okorenený korením je výborný aj po dlhej zimnej prechádzke, pri prechladnutí, pri nízkom tlaku a pri studených rúkách a nohách.
Pri používaní korenia dbajte na zásadu všetkého s mierou, predsa len ide o silne aromatické, ostré korenie. Striedmo by ho mali konzumovať najmä tehotné ženy, osoby trpiace vysokým krvným tlakom a jedinci s žalúdočnými vredmi a prekyslením žalúdka.
prvá návšteva ? ?
Registrovať