Kapusta hlávková neskorá - 0,8g semien

Kapusta hlávková neskorá - 0,8g semien

Táto odroda kapusty je veľmi výnosná určená prevažne na konzervovanie a je výborne skladovateľná. Hlávková kapusta je vo všeobecnosti jedna z naobľúbenejší

viac informácií


0,54 € s DPH

43

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Táto odroda kapusty je veľmi výnosná určená prevažne na konzervovanie a je výborne skladovateľná. Hlávková kapusta je vo všeobecnosti jedna z naobľúbenejších nenáročných druhov zeleniny, ktoré sa pestujú na našom území. Patrí do čeľade kapustovitých. Rozšírila sa k nám zo západného Stredomoria a severozápadnej Európy. Najstaršie zmienky o jej pestovaní môžeme nájsť už v období antiky. Začiatkom 2.storočia pr. Kr. rímsky vzdelanec Cato st. povedal, že: „každý si zariaďuje súkromnú lekáreň, ak si v záhrade pestuje kapustu“. V južných oblastiach ju konzumovali v čerstvom stave, prípadne po tepelnej úprave, kde sa sa obišli bez jej dlhodobého skladovania a konzervovania. Kvasenie kapusty objavili pravdepodobne Číňania ako výborný spôsob uskladnenia tejto potraviny na dlhšie obdobie, u nás ho používali už Slovania. V minulosti bola v chudobných slovenských rodinách počas zimy a skorej jari kyslá (kvasená) kapusta hlavným zdrojom vitamínov.
Ide o dvojročnú rastlinu, ktorá v prvom roku vytvára hlávku - konzumnú časť a v druhom roku prerastá hlávkou 1-1,5m vysoká byľ so žltými kvetmi, kde sa následne vytvoria semená. Vyrastá do dobre uzatvorenej hlávky, ktorá je odolná voči prasknutiu. Pestujeme ju na záhonoch v záhradách.
Pokrmy pripravené z kapusty a zemiakov patria na našom území k národným jedlám. Biela hávková kapusta obsahuje hlavne vitamín C, v menšom množstve vitamíny A, B1, B2, C, K, vápnik, horčík, draslík, železo, rôzne enzýmy, soli kyseliny fosforečnej a ďalšie. Obsahom selénu pomáha kapusta znižovať vysoký krvný tlak, čistí telo od prebytočných tukov; čím znižuje hodnotu cholesterolu v krvi a má blahodárny vplyv na črevnú mikroflóru. Avšak jej nadmerné kozumovanie môže vyvolať aj negatívne účinky na organizmus človeka – môže spôsobiť zastavenie tvorby hormónov štítnej žľazy.
Na domáce kvasenie si posekáme kapustu na menšie časti a spolu s korením ju natlačíme do vopred pripaveného suda, ktorý umiestnime do miestnosti s izbovou teplotou. Vytlačenú kapustnú šťavu nevylievame, ale uskladníme do tmavých nádob a neskôr podľa potreby pridávame naspät ku kvasenej kapuste. Šťava totiž obsahuje veľké množstvo stopových prvkov a minerálnych látok a o to všetko by sme nakladanú kapustu pripravili. V kyslej kapuste je na rozdiel od čerstvej kapusty aj väčšie množstvo vitamínov B6 a B12 a kyseliny pantoténovej. Pri fermentácii kapusty vzniká v miestnosti veľké množstvo plynov, preto je nevyhnutné miestnosť neustále vetrať. Nakladaná kapusta sa používa na prípravu každoročnej štedrovečernej kapustnice a najrozličnejších jedál počnúc segedínskym gulášom a končiac koložvárskou kapustou. Nakladanie kapusty je v mnohých slovenských rodinnách každoročná spoločenská udalosť, ktorá má svoje čaro.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať