Tekvica cuketa - Nero di Milano - semená- 1,5 g

Tekvica cuketa - Nero di Milano - semená-  1,5 g

Tekvica obyčajná alebo cucurbita pepo L. má kríčkovitý vzrast, rôzny tvar plodu a má tieto variety: cukety, patizóny a kabačky. Cuketa pochádza pôvodne z M

viac informácií


0,54 € s DPH

50

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Tekvica obyčajná alebo cucurbita pepo L. má kríčkovitý vzrast, rôzny tvar plodu a má tieto variety: cukety, patizóny a kabačky. Cuketa pochádza pôvodne z Mexika a Strednej Ameriky a vďaka Krištofovi Kolumbovi sa dostala do Európy. Je veľmi rozšírená na nížinách v Stredomorí, ale i na políčkach umiestnených v nadmorskej výške cca 1800 m.n.m. V posledných rokoch je veľmi obľúbenou a veľmi rozšírenou plodinou aj v našich záhradách.
Odborníci cuketu nazývajú aj dámou medzi tekvicami vďaka jej štruktúre, chuti a hlavne všestrannej využiteľnosti. Má kríčkovitý vzrast,  podobá sa uhorke a neplazí sa ako klasická tekvica, takže je vhodná na pestovanie aj na malej záhrady. Na bežnú spotrebu pre jednu rodinu stačí vysadiť na políčko 3 – 5 rastlín na rok. Cukety sú náročné na vlahu, na akosť pôdy a dostatok vlahy. Rastú na slnečných miestach v humusových pôdach a počas vegetácie je potrebné ich dostatočne zalievať. Semená vysievame prevažne priamo na záhon v priebehu mája do hĺby 3 – 5cm po 2 - 3ks do jednej jamky. Cuketa začína plodiť po 5 – 6 týždňoch od výsevu a plodí nepretržite tak, že plody na rastline dorastajú každý druhý až tretí deň. Kvitnutie a zakladanie plodov sa ustáli alebo prestane, keď necháme úplne dozrieť aspoň jeden plod. To znamená, že cuketu oberáme, keď dosiahne veľkosť 10 – 15cm. Vtedy je jej chuť najvýraznejšia. Čím je plod dlhší – teda dozretejší, tým sa zhoršuje jeho kvalita a chuť. Štandardne dorastá do dĺžky 50cm, hmotnosti 3 - 4kg a jej zelená koža tvrdne.
Až 95% hmotnosti cukety tvorí voda, 4% sacharidy a zbytok vláknina. Cuketa je vďaka svojmu nízkemu kalorickému obsahu súčasťou rôznych diét. Na 100 gramov plodu cukety pripadá len 69kJ energie. Obsahuje vitamíny A, C, E, niektoré B -vitamíny, kyselinu listovú, minerály (najväčšie zastúpenie má draslík a horčík). Vďaka obsahu vlákniny cuketa pomáha pri čistení čriev od usadenín a napomáha ich následnému spriechodneniu. Ďalej zvyšuje výkonnosť organizmu, pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu, posilňuje svaly a srdce a v neposlednom rade podporuje imunitný systém človeka.
Cuketa má široké využitie v studenej aj teplej kuchyni. Najlepšia na konzumáciu je čerstvá, ale pri správnom skladovaní vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Na prípravu jedál sa používa neolúpaná cuketa, pretože veľa vzácnych vitamínov a minerálnych látok obsahuje práve jej zelená koža. Pri spracúvaní úplne dozretého plodu je potrebné stvrdnutú kožu odstrániť. Tepelne sa najlepšie spracuje na niekoľkých kvapkách oleja, lebo vitamíny v nej obsiahnuté sa dobre vstrebávajú a spracúvajú v tukoch. Pripravujeme z nej šaláty, nátierky, polievky, opekáme ju a grilujeme.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať