Petržlen koreňový - Olomoucká dlouhá (Rastlina (Pflanze: Petroselinum crispum convar. radicosum) - semena 4 g

Petržlen koreňový - Olomoucká dlouhá (Rastlina (Pflanze: Petroselinum crispum convar. radicosum) - semena 4 g

Odroda je vhodná do ľahších pôd. Vyznačuje se dobrou skladovateľnosťou a odolnosťou voči chorobám, netrpí hrdzavosťou. Je odolnejšia voči suchu. Koreň je a

viac informácií


0,54 € s DPH

59

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Odroda je vhodná do ľahších pôd. Vyznačuje se dobrou skladovateľnosťou a odolnosťou voči chorobám, netrpí hrdzavosťou. Je odolnejšia voči suchu. Koreň je aromatický, dlhý, vretenovite kuželovitý s dlhým ostrým zakončením.
Je to dvojročná rastlina, ktorá patrí medzi zeleninu. Rozoznávame tri druhy petržlenu a to: s hladkými, kučeravými listami a koreňový druh. Petržlen pochádza zo Stredomoria a južnej Európy, odkiaľ sa ďalej rozšíril do strednej Európy. Poznali ho už starí Gréci a Rimania. V Grécku bol považovvaný za posvätný symbol radosti a v tom období tvoril ozdobu ponovníkovej hlavy. Na dvore Karola Veľkého bolo jeho pestovanie rozšírené v kráľovských záhradách. V 8.storočí bol pestovaný v kláštorných záhradách odkiaľ sa ďalej rozšíril do záhrad poddaných. V 16. storočí sa rozšíril do Anglicka a za oceán do Ameriky. Liečivé účinky petržlenu boli objavené už v stredoveku, keď boli z neho prvýkrát izolované silice. Silice obsahuje koreň, listy a aj semená. Už v minulosti bolo známe využitie petržlenu na kozmetické účely.
Semená tejto odrody sadíme priamo na záhon vo februári - apríli do hĺbky zhruba 2cm a do sponu 30x5-7cm. Klíči už pri teplotách 3 – 4 ̊C. Umietňujeme ho na slnečné miesto, ale za určitých podmienok znáša aj polotieň. Má rád chladnejšie miesta v stredných polohách. Neznáša štrkovité a kamenisté pôdy. Po výseve políčka prevalcujeme. Po vzídení malých rastliniek (3– 5lístkov), začíname pôdu v okolí prekyprovať. Vegetačné obdobie tejto odrody je 180 -210dní. Úrodu zbierame od júla do októbra. Počas veľkého sucha v júli a v auguste rastlinky pravidelne zalievame. Kvety vyháňa v druhom roku. Stonka vyrastá do výšky až 1m, plodom je zelená dvojnažka, ktorá neskôr hnedne. Semená sa podobajú semenám mrkvy. Vzhľadom na vysokú odolnosť môžeme koreňový petržlen prezimovať aj na stanovišti. Je odolný voči hrdzaveniu a hnilobe koreňov a má výbornú skladovateľnosť.
Petržlen obsahuje veľké množstvo vitamínov ako B1, B2, B3, B6, B12, A a E. Je zdrojom niekoľkých minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík, horčík a chlór. V 100gramoch petržlenu sa nachádza 170mg vitamínu C. Má výrazne močopudné účinky, odpradávna ho používali v ľudovokm liečiteľstve na rozpúšťanie obličkových kameňov. Napomáha pri problémoch s trávením – podporuje činnosť pečene, používa sa pri liečbe dny, artridíty a pri anémii. Podporuje chuť do jedla a pomáha telu zbaviť sa vody.
Vňaťový petržlen sa používa pri príprave studených a teplých pokrmov, jeho vňať na dochutenie hotových pokrmov a ich následnú dekoráciu. Uskladňujeme ho sušením a mrazením. Čerstvý petržlen umyjeme, nadbytočnú vodu oklepeme a vňať zabalíme do papierovej servítky a umiestnime do mikroténového sáčka. Takto uskladnený vydrží v chladničke aj týždeň.
Žuvanie surovej petržlenovej vňate zmierňuje zápach v dychu po cibuli a cesnaku. Na odstránenie pieh a pigmentových škvŕn si pripravíme nasledujúci odvar. Do 1l vody pridáme viazaničku petržlenovej vňate a povaríme 30minút. Pripravený vývar má tmavožltú farbu. Postihnuté miesta je potrebné natierať zhruba 30dní 3xdenne. Samozrejme závisí to od každého človeka, ale po tomto čase by sa mal dostaviť výsledok; pigmentové škvrny by mali byť odstránené. Takto pripravený silný odvar pôsobí blahodárne aj na vlasy, posilní ich a dodá im lesk.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať