Karfiol jarný Bora

Karfiol jarný Bora

Veľmi skorá odroda vhodná na najskoršie jarné pestovanie zo sadby. Rastlina je slabšia, rúžice sú stredné, smotanovo bielej farby a čiastočne zakryté. 

viac informácií


0,54 € s DPH

60

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Veľmi skorá odroda vhodná na najskoršie jarné pestovanie zo sadby. Rastlina je slabšia, rúžice sú stredné, smotanovo bielej farby a čiastočne zakryté. Ich priemerná hmotnosti je 400g a sú odolné voči machovosti a fialoveniu. Pri včasnom zalamováni listov pred zberom táto odroda karfiolu nezožltne.
Biela vitamínová hlávka ako sa karfiolu ľudovo hovorí, poznali a pestovali už starovekí Egypťania pred 2000 rokmi. Jeho pôvodnou domovinou je Stredomorie. V súčasnosti sa celoročne pestuje v Španielsku. V našich podmienkach sa mu tiež dobre darí a preto si ho možeme dopriať hlavne v letných a jesených mesiacoch stále čerstvý zo svojej záhradky. Patrí medzi obľúbené zeleniny, je príbuzným kapuste a kelu. Americký spisovateľ, satirik a humorista Mark Twain, ktorý ho veľmi obľuboval napísal: „Karfiol nie je nič iného ako kapusta s vysokoškolským vzdelaním.“
Umiestňujeme ho do hlbokej dobre prehnojenej hlinitej alebo hlinitopiesčitej pôdy. Jeho jarnú odrodu pestujeme z predpestovaných sadeníc, ktoré vysievame do pareniska už v januári - februári. Semená klíčia pri teplote 12 – 23 ̊C. Na záhon ho vysádzame už v apríli do vzájomnej vzdialenosti 40cm, avšak treba dávať pozor na prízemné mrazíky, pri ktorých teplota klesá pod – 5 ̊C. Tie môžu rastlinku poškodiť a spôsobiť jej vyslepenie. Sadíme ho do takej hĺbky, aby neboli zakryté klíčne lístky. Vegetačné obdobie tejto odrody je zhruba 60 - 100dní. Poloskoré odrody dozrievajú počas 130 -150dní a neskoré odrody v rozmedzí 160 – 200dní. Počas rastu a vegetácie rastlinky je potrebné zabezpečiť dostatok vlahy a občasné kyprenie pôdy. Predplodinou neskorších odrôd karfiolu je šalát, skoré zemiaky alebo strukoviny.
Karfiol je zdravá a diétna hlúbovitá zelenina, v 100 gramoch jeho hmotnosti sa nachádza len 125KJ energie. Obsahuje 14 druhov minerálov a stopových prvkov ako sú napríklad draslík, vápnik, železo, magnézium, jód a 18 druhov aminokyselín. Obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč – dennú dávku vitamínu C pokryje už 200gramov tejto zeleniny. Obsahuje aj ďalšie vitamíny ako sú vitamín B1, B2, B5, B6, B12, kyselinu listovú a tiež bielkoviny, vlákninu, enzýmy a silice. Je nápomocný pri liečbe obličiek a celkovo močového ústrojenstva, podporuje funkciu kĺbov a šliach, napomáha rastu a regenerácii buniek, hojí zápaly pokožky, podporuje krvotvorbu a imunitný systém človeka. Nie je vhodný pre chorých trpiacich na dnu, jeho konzumácia sa neodporúča pri chronických zápaloch pečene a žlčníka, pretože obsahuje puríny.
Pred tepelnou úpravou karfiol ponoríme do osolenej vody, aby odplával prípadný hmyz, ktorý sa v ňom združuje. Varíme ho odokrytý, kvôli jeho výraznej aróme – niekedy až zápachu pridávame do vody bobkový list alebo nové korenie. Keď chceme zachovať karfiol biely pridáme do vody trochu mlieka.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať