Baklažán vajcoplodý - Black Beauty (Rastlina (Pflanze: Solanum melongena) - semena 0,8 g

Baklažán vajcoplodý - Black Beauty (Rastlina (Pflanze: Solanum melongena) - semena 0,8 g

Baklažán je teplomilná lahôdková zelenina. Pochádza z Indie, kde sa pestuje už 3000rokov. Odtiaľ sa rozšíril do celej Ázie, Japonska a až do povodia rieky

viac informácií


0,54 € s DPH

61

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Baklažán je teplomilná lahôdková zelenina. Pochádza z Indie, kde sa pestuje už 3000rokov. Odtiaľ sa rozšíril do celej Ázie, Japonska a až do povodia rieky Níl. Prvá zmienka o jeho výskyte v Európe pochádza z 13. storočia, keď ho pestovali v Španielsku a Francúzsku. O tri storočia neskôr ho pestovali v Taliansku a na Balkáne. V strednej Európe ako i u nás sa objavuje až v 18.storočí. V našich končinách ho pestujeme len v skleníkoch a foliovníkoch, veľmi zriedkavo na hriadkach a to len v tých najteplejších oblastiach.
Pred výsadbou ho predpestujeme zo semien v parenisku pri stálej teplote 25̊C. Semená baklažánu majú nízku klíčivosť, zhruba 60%, preto si nasadíme dostatočné množstvo semien. Rastlinka začína klíčiť po 14 dňoch od výsadby. Keď majú malé rastlinky 2-3pravé lístky umienstňujeme ich do foliovníka alebo skleníka do vzájomnej vzdialenosti 80cm. Zvyčajne je to v apríli až máji. Baklažán je náročný na kvalitu pôdy, pestujeme ho vo vzdušnej hlinitopiesočnatej pôde obohatenej humusom, ktorá je dobre zásobená živinami a bohatá na závlahu. V piesočnatých, vlhkých a chladných pôdach sa baklažánu nedarí a vysychá. Jeho vhodnými predplodinami sú hlávkový šalát, špenát, reďkovka a skorý kaleráb. Treba však dodržiavať zásadu, neumiestňujeme ho na miesta, kde sa predtým pestovali rajčiaky, paprika, zemiaky a ani samotný baklažán. Týmto spôsobom predídeme únave pôdy a nadmernému výskytu chorôb u rastlín baklažánu.
Baklažán má zelenú alebo zelenofialovú stonku, jeho kvety sú taktiež fialovej farby. Na stonke nechávame štyri hlavné výhony a ostatné bočné odstraňujeme. Vytvára fialové plody, ktorých veľkosť záleží druhu a od klimatických podmienok, v ktorých sa rastlinka pestuje. Ideálna teplota na jeho pestovanie je 20 -28 ̊C počas dňa. V noci by nemala teplota klesnúť pod 18 ̊C. Neznáša studený vietor a vysokú nadmorskú výšku, podľa toho volíme vhodné stanovište na jeho pestovanie. Má rád bohatú závlahu, zhruba 75% vlhkosť vzduchu, vďaka čomu vytvára bohatý koreňový systém. Pri veľkom suchu rastlinka trpí, opadávajú jej listy, kvety a dokonca aj plody. Keď hrozí veľké zabujnatenie burinou, hriadky prekrývame čiernou fóliou, čím sa rastlinka aj trochu urýchli. Plody začíname zbierať v polovici augusta a posledné plody oberáme pred príchodom prvých mrazíkov. Jedna rastlina dokáže urodiť 4- 10kg plodov za jeden rok. Mesiac po odkvitnutí kvetov dosahujú plody najvyššiu kvalitu – sú mäkké, jemné, nevyzreté a majú lahodnú chuť. Skladujeme ich v chladných komorách rozložené na policiach pri teplote 8 – 12 ̊C a pri vlhkosti vzduchu 90%. Takto nám svieže vydržia 2-3týždne. Ideálne podmienky na jeho pestovanie na Slovensku nájdeme na juhu a východe našej krajiny, kde sa darí aj iným teplomilným plodinám ako sú napríklad rajčiaky.
Obsahuje glukózu, bielkoviny a malé množstvo tukov, preto je jeho konzumácia vhodná pri diétach Z vitamínov sa v ňom nachádzajú vitamín A, B1, B2, C; z minerálnych látok sú to vápnik, draslík, horčík, fosfor a meď. Na 100gramov baklažánu pripadá 13,75gramov vitamínu C. Baklažán pôsobí blahodárne na správnu funkciu pečene, čistí črevá, spôsobuje zniženie cholesterolu v krvi a upravuje hladinu cukru v krvi. Plody tepelne uravujeme dusením, pečením alebo grilovaním. Pred samotnou tepelnou úravou plody nelúpeme, lebo práve šupka obsahuje rutín, ktorý pôsobí na spevnenie ciev.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať