Kukurica cukrová - Golden Bantam - semená 7g

Kukurica cukrová - Golden Bantam - semená 7g

Cukrová kukurica je významným druhom lahôdkovej zeleniny. Ide o známu obilninu amerických Indiánov a pestuje sa už viac ako 5000rokov. Stala sa tam najrozš

viac informácií


0,54 € s DPH

62

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Cukrová kukurica je významným druhom lahôdkovej zeleniny. Ide o známu obilninu amerických Indiánov a pestuje sa už viac ako 5000rokov. Stala sa tam najrozšírenejšou zeleninou. V Európe sa cukrová kukurica málo rozšírila.
Ide o jednoročnú rastlinku, poloneskorú odrodu stredného vzrastu. Jej stonka sa skladá z článkov, ktoré sa striedajú s uzlami nazývanými aj nody. Rastie do výšky 75 – 210cm. Má dlhé kopijovité listy, ktoré vyrastajú v kolienku v dvoch protiľahlých radoch. Klásky vyrastajú na krátkych stopkách a prechádzajú do dužinatých vretien. Kukurica cukrová nasadzuje šúľky vo väčšom počte. Zrná v šúľkoch sú usporiadané v 10 – 12 radoch. Zrelý šúľok dosahuje dĺžku 5 - 18cm a jeho zrná sú biele, oranžové, červené až tmavofialové - ploché a zvraštené. Jedná sa o teplomilnú rastlinu, ktorú pestujeme priamym výsevom na políčka v priebehu mája. Na klíčenie semien sú potrebné vyššie teploty, nad 8 ̊C. Semená umiestňujeme do hĺbky 5 – 7cm (kvôli vyhrabaniu vtákmi) a do vzájomnej vzdialenosti 60cm. Umiestňujeme ju na slnečné miesto na severnej strane záhrady, lebo na východnej a južnej strane by tienila ostatnej zelenine. Vegetačné obdobie cukrovej kukurice je 90 – 100dní, počas ktorých aspoň 3x záhon prevdzušníme a odstránime z neho burinu. Na kvitnutie rastlinky je potrebná minimálna teplota 12 ̊C. Príliš neskorá sejba znižuje úrodu. Kukurica obľubuje teplé, hlboké piesočnatohlinité pôdy s dostatkom vlahy. Najviac vody spotrebuje v priebehu kvitnutia a vyháňania šúľkov. Na úplné vyzretie kukurice je potrebných celkovo až 200l vody. Jej predplodinou býva skorá jarná zelenina a skoré zemiaky. Úrodu zbierame v priebehu augusta a septembra, keď dosahuje mliečnu zrelosť a zrnká v šúľkoch sú ešte mäkké a sladké. Každá rastlinka vytvára obvykle 2 šúľky, niekedy aj viac. V neskorších štádiách zrelosti cukrovej kukurice dochádza k znižovaniu obsahu sacharózy. Táto odroda kukurice môže v záhradke vytvoriť ochranu proti vetru pre chúlostivejšie druhy zeleniny, ako sú uhorky, melóny alebo papriky.
Obsahuje bielkoviny, tuky, cukry, škrob, uhľohydráty a vitamíny B1, B2, B6, C a karotén. Ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a močového mechúra, krvotvorbu, plodnosť a potenciu. Má blahodárny vplyv na zdravie kože, vlasov a nechtov. Je doslova liekom proti stresu, injekciou energie a vitality pre náš mozok. Neobsahuje lepok, preto môže byť súčasťou bezlepkovej diéty. V domácich podmienkach ju varíme v slanom náleve, dusíme, pečieme alebo grilujeme. Pri jej varení do vody nepridávame soľ, inak zrná stvrdnú. Malé mladé šúľky môžeme nakladať ako uhorky. Priemyselne sa cukrová kukurica používa v konzervárenstve – pripravujú sa z nej kukuričné zrná naložené v slanom náleve buď samostatné alebo s inou zeleninou napr. hráškom, mrkvou a pod. Pri teplotách nad 20 ̊C stráca kukurica už počas prvých 24hodín polovicu obsahu cukru a po uplynutí 48 – 72hodín sa z nej cukor úplne vytratí. Preto je potrebné hneď po zbere úrody kukuricu cukrovú spracovať alebo zamraziť, čím sa tento proces spomalí.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať