Kopor vonný - Hanák - semená 3g

Kopor vonný - Hanák - semená 3g

Kôpor voňavý je jednoročná bylina, ktorá dorastá do výšky 80-100cm. Je stredne olistená s jasne zelenými listami.
Pôvodnou jeho domovinou je Stredomorie,

viac informácií


0,44 € s DPH

64

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Kôpor voňavý je jednoročná bylina, ktorá dorastá do výšky 80-100cm. Je stredne olistená s jasne zelenými listami.
Pôvodnou jeho domovinou je Stredomorie, kde rastie dodnes bežne vo voľnej prírode. Jeho neodmysliteľnú arómu vytvárajú éterické oleje. Používali ho už Egypťania pri bolestiach hlavy, pri kašli a vyrábali z neho rôzne mastičky. Svedčí o tom nájdený 20m dlhý papyrus, ktorý pochádza z roku 1550 pr.Kr. Diskorides odporúčal jeho užívanie pri očných ochoreniach a Galénos zasa pri zápalových ochorenia močovej sústavy. V starovekom Ríme ho využívali gladiátori pred zápasmi na potretie celého tela a občania si z neho robili vence na hlavu. Na dvore Karola Veľkého ľudia verili, že ak dajú do rany prášok zo spálených kôprových semien, rana sa ukľudní a rýchlejšie zahojí.
Semená vysievame od marca do júla priamo na záhon do hlinitej, prípadne piesočnatejšej nezamokrenej pôdy na slnečné neveterné stanovište. Vysievame ho husto do hniezd po 3-5semien, do hĺbky 1-2cm a do vzájomnej vzdialenosti 20-25 cm. Jeho vegetačná doba je 60-75dní. Umiestňujeme ho na záhon do susedstva s uhorkami a mrkvou, nakoľko ovplyvňuje ich zdravý rast. Na to, aby sme zabezpečili dostatočnú úrodu kôpor vysievame postupne s odstupom 2-3týždňov. Počas horúcich letných dní ho pravidelne a dostatočne zavlažujeme, pôdu kypríme a zbavujeme buriny. Jeho vňať zbierame, keď dosahuje dĺžku 15-20cm v priebehu júna – septembra. Semená rastlinky zbierame, keď majú hnedozelenú farbu. Ak zasadíme kôpor do záhradky a nepozbierame semená, do 2 rokov sa nám v nej veľmi rozšíri a je veľmi ťažké ho vykynožiť.
Ide o výnosnú odrodu s jemnou korenistou chuťou. Obsahuje éterické oleje, silice, vitamíny A, C a ďalšie minerálne látky napr. fosfor a vápnik. Pozitívne vplýva pri črevných a žalúdočných kŕčoch, zlepšuje celkovo trávenie, pôsobí preventívne pri ischemickej chorobe srdca, zlepšuje prekrvenie srdcového svalu, znižuje krvný tlak, pôsobí denzinfekčne na močové ústrojenstvo a proti črevným parazitom u detí.
Má široké využitie v kuchyni, najviac ako korenina, ako súčasť prívarkov, na dochutenie rýb, na konzervovanie uhoriek a pri nakladaní kapusty. Ochucujeme ním tepelne spracované jedlá až vtedy, keď ich odstavíme od tepelného zdroja. Pripravujeme z neho aj čaj, ktorý blahodárne pôsobí pri ochoreniach dýchacích ciest sprevádzaných kašľom (vplýva na vykašliavanie) a pri žalúdočných bolestiach. Do 250ml horúcej vody pridáme polievkovú lyžicu kôpru a necháme vyluhovať 10 minút, potom čaj scedíme a môžeme podávať. Môžu ho užívať aj kojace mamičky, lebo látky, ktoré sa z neho dostanú do materského mlieka upokoja babätko.
Kôpor sušíme v tieni pri teplote do 35 ̊C, mrazíme alebo nakladáme ho do kyslého nálevu, či oleja. Čerstvý kôpor na niekoľko dní uchováme tak, že ho umiestnime do nádoby s vodou, ktorú dáme na chladné miesto. Ak kôpor zabalíme do alobalu, ktorý dáme následne do mikroténového sáčka, vydrží čerstvý aj 1mesiac.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať