Kel ružičkový F1- Dolores- semená 50 ks

Kel ružičkový F1- Dolores- semená 50 ks

Ružičkový kel patrí medzi dvojročnú listovú zeleninu bohatú na rôzne živiny. V prvom roku mu narastá listová časť, v druhom roku vyháňa stonku, na ktorej

viac informácií


0,73 € s DPH

67

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Ružičkový kel patrí medzi dvojročnú listovú zeleninu bohatú na rôzne živiny. V prvom roku mu narastá listová časť, v druhom roku vyháňa stonku, na ktorej sa neskôr vytvoria semená. Pestujeme ho z predpestovaných semien alebo ho sadíme priamo na záhon v apríli - máji. Rastlinky so 4-6 pravými lístkami umiestňujeme na záhon v júni, do sponu 50x60cm. Vyhovujú mu vlhké stredne ťažké hlinité a íľovitohlinité pôdy bohaté na živiny. Pred jeho výsadbou je vhodné záhon prehnojiť maštaľným hnojom. Pestujem ho po šaláte, cibuľke a strukovinách. Môžeme ho vysádzať medzi uhorky a kríčkovú fazuľku, lebo rastlinky navzájom ovplyvňujú svoj rast a po ich zbere sa rast kelu zintenzívni. Nájdeme ho aj vo vyšších nadmorských výškach. Ide o rannú hybridnú odrodu, odolnú aj voči mrazom do -12 ̊C. Po celej dĺžke stonky vytvára v špirále listy a v ich pazuchách sa vyvíjajú ružičky, ktoré dorastajú do veľkosti 2-6cm. Jeho ružičky sú zelené, dobre uzatvorené a vyrovnané. Jedna rastlina dokáže vytvoriť 20-60ružičiek. Počas vegetačného obdobia rastlinku dostatočne polievame a záhon okopávame. Poškodené žlté listy odstraňujeme priebežne, čím predchádzame ochoreniam rastlinky. Najideálnejšou teplotou pre jeho rast je teplota okolo 20 ̊C. Úrodu začíname zbierať v septembri. Ružičkový kel je najchutnejší po prvých mrazíkoch. V zime sa nám môže naskytnúť zaujímavý pohľad – spod súvislej snehovej pokrývky alebo zo závejov vytŕčajú jasne zelené hlávky kelu. Vtedy sa mení jeho konzistencia, jeho hlávky sú jemnejšie so sladkou príchuťou, čo spôsobuje odbúravanie škrobu na jednoduchšie sacharidy.
Obsahuje bielkoviny, vlákninu, vitamíny radu B, vitamín C, E, K, PP; z minerálnych látok sú to vápnik, horčík, železo, síra, fosfor a selén. Patrí medzi zeleninu, ktorá obsahuje najväčší podiel vitamínu C. Rastlinka má aj zastúpenie sírnych zlúčením, ktoré zapríčiňujú jeho charakterstický zápach pri varení. Pozitívne ovplyvňuje choroby žalúdka, pečene, dvanástorníka, blahodárne vplýva na črevné problémy, na liečbu vredov, znižuje cholestrol v krvi, zvyšuje imunitu a spolupodieľa sa na hojení ekzémov a ďalších kožných ochorení. Tepelne ho upravujeme varením, dusením a vyprážaním. Aj do šalátov ho pridávame uvarený. Pri teplote 0-2 ̊C kel uskladňujeme v chladničke v mikroténovom sáčku, takto vydrží čerstvý aj 2mesiace. Uložený v studených pivniciach ostáva čerstvý len 1mesiac, preto ho radšej počas zimy nechávame na záhone v záhrade.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať