Rukola - semená- 0,6 g

Rukola - semená- 0,6 g

Rukola je jednoročná nenáročná listová zelenina, ktorej listy výrazne pripomínajú listy púpavy, rozdiel je len v ich chuti a vôni. Na rozdiel od púpavy má

viac informácií


0,44 € s DPH

80

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Rukola je jednoročná nenáročná listová zelenina, ktorej listy výrazne pripomínajú listy púpavy, rozdiel je len v ich chuti a vôni. Na rozdiel od púpavy má rukola výraznú arómu a štipľavú chuť pripomínajúcu chren, horčicu alebo žeruchu. Jej domovinou je Apeninský polostrov. Taliani, Gréci a Francúzi ju veľmi často používajú pri príprave svojich tradičných jedál. Vďaka svojej veľkej prispôsobivosti a odolnosti voči vonkajším podmienkam je rozšírenou rastlinou v mnohých krajinách po celom svete. Vo svojich pôvodných podmienkach vytvára krík, ktorý môže dosahovať výšku až 50cm.
Ide o nenáročnú mrazuvzdornú rastlinku, ktorá vydrží mrazy až do – 3 ̊C. Pestujeme ju v interiéri na buničine alebo v kvetináči alebo ju začiatkom marca - apríla vysádzame priamo na záhon do záhrady. Semená umiestňujeme na slnečné miesto do piesočnatej pôdy a do vzájomnej vzdialenosti 15 – 20cm. Listy rastlinky zbierame 4 – 5 týždňov po výseve, keď dosahujú veľkosť 10 – 15cm. Z rastliny orežeme staršie listy, prípadne zrežeme celú rastlinku tesne nad rastovým vrcholom, teda srdiečkom, aby jej mohli narásť ďalšie lístky, ktoré môžeme pozbierať už o 2 – 3 týždne. V lete má rastlinka tendenciu vybiehať do kvetu, preto ju neustále orezávame a tým predlžujeme jej čas vegetácie. Zároveň jej zabezpečujeme dostatočnú zálievku, pozor však na jej preliatie. Plodom rukoly je asi 4cm veľká šešuľa, ktorej semená sú usporiadané do dvoch radov.
Rukola obsahuje veľké množstvo vitamínu A, C, K, vitamíny radu B, kyselinu listovú; z minerálov je to vápnik, sodík, horčík a železo. Až 100g rukoly obsahuje až 90% dennej dávky vitamínu K, ktorý má schopnosť zabrániť vzniku Alheimerovej choroby. Pôsobí priaznivo na imunitný systém, má mierny močopudný charakter, čistí krv, podporuje chuť do jedla a dokáže v jarných a jesenných mesiacoch zbaviť človeka únavy. Rukola obsahuje látky, ktoré majú schopnosť chrániť pred rakovinou prostaty, krčka maternice, prsníka a hrubého čreva.
Jej uplatnenie je najmä v studenej kuchyni na dochutenie šalátov a na ozdobu jedál, v Taliansku napríklad pizze. Staršie lístky možeme aj tepelne upraviť. Z koreňov rukoly môžeme pripraviť odvar, ktorý pomáha pri zažívacích ťažkostiach. V prírodnej medicíne sa používa rukola na detoxikáciu pečene. Deťom podávame rukolu zásadne uvarenú. V chladničke nám čerstvá vydrží len 1 -2 dni. Dlho čerstvú ju uchováme len mrazením. Zároveň ju môžeme naložiť aj do olivového oleja, čím si zabezpečíme prísun dôležitých vitamínov v zimnom a jarnom období.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať