Reďkev siata - Guľatá čierná - semená- 2,5 g

Reďkev siata - Guľatá čierná - semená-  2,5 g

Reďkej siata čierna je zimný kultivar, ktorý patrí k starým druhom zeleniny a ktorých pôvod nie je celkom jasný. Existujú však domienky, že pochádza zo sta

viac informácií


0,54 € s DPH

85

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Reďkej siata čierna je zimný kultivar, ktorý patrí k starým druhom zeleniny a ktorých pôvod nie je celkom jasný. Existujú však domienky, že pochádza zo starovekého Egypta, kde bola súčasťou jedálnička otrokov, ktorí stavali pre faraónov pyramídy. Poznali ju aj v antickom Grécku a Rimania ju rozšírili na sever. V stredovekých kláštoroch ju pestovali v záhradách ako liečivú rastlinu a aj ako zeleninu. Hidegarda z Bingenu odporúčala konzumovať reďkev pri nachladení, na podporu trávenia a na znižovanie telesnej hmotnosti. Darí sa jej aj v našich podmienkach. Je známa v ľudovom liečiteľstve a jej účinky uznáva aj moderná medicína
Je to dvojročná rastlina a patrí do čeľade kapustovité. Má rada slnečné a teplé miesta. Túto odrodu sadíme od júla do polovice augusta, do piesočnatohlinitých a hlinitopiesočnatých pôd, do hĺbky 3-4cm a do vzájomnej vzdialenosti 30-40cm. Pri jej pestovaní na kamenistých pôdach dochádza k deformácii buliev, jej dužina hubovateje a má štipľavú chuť. Pred jej výsevom pôdu nehnojíme maštaľným hnojom, lebo buľvy budú červivé, popraskajú a budú mať nepríjemnú štipľavú chuť. Jej predplodinou môže byť hrach, cibuľa alebo uhorky. Vytvára guľovité buľvy čiernej farby široké 5-9cm s náhlym prechodom do koreňa. Pravidelne ju zavlažujeme, len vtedy dosiahneme kvalitné buľvy s jemnou dužinou. Počas vegetácie hriadku okopávame a čistíme od buriny. Rastie rýchlo a je nenáročná, preto ju môžeme pestovať aj v severných oblastiach. Táto odroda nie je náchylná na choroby. Úrodu zbierame v októbri – novembri, pred prvými mrazmi. Pri zbere jej odstraňujeme bočné korienky. Táto odroda je vhodná na dlhodobé uskladnenie. Buľvy na uskladnenie pripravíme tak, že asi 5cm nad buľvou odstránime listy, potom buľvu uskladníme vo vhodnom prostredí pri 95% vlhkosti a pri teplote 0 ̊C vo vlhkom  piesku na dobu až 6 mesiacov.
Reďkev obsahujem cukry, vitamíny radu B, C, E, PP; z minerálnych látok je to vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a síra. Používa sa na prípravu šalátov a ako príloha k mnohým jedlám. Jej šťava v množstve 100-150ml sa odporúča piť pri chronických ochoreniach žlčníka, nie však jeho zápaloch, ďalej pri ochoreniach žalúdka a pri poruchách trávenia. Neodporúča sa jej užívanie pri hnačkovitých ochoreniach, pri vredoch žalúdka a dvanástorníka a pri zväčšenej štítnej žľaze. Maximálna denná dávka šťavy je 375ml a môžeme ju užívať maximálne 3týždne. Šťava z nej pripravená, dochutená medom má antimikrobiálne a antivírové účinky a používa sa na liečbu kašľu. Na prípravu štavy si hľúzu očistíme, nastrúhame a vytlačíme. Prípadne použijeme kvalitný odšťavovač. Takto pripravenú štavu necháme odstáť v chlade, aby stratila svoju štipľavú chuť a následne konzumuje.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať