Reďkev siata (Rastlina (Pflanze: Raphanus sativus) - semena 1 g

Reďkev siata (Rastlina (Pflanze: Raphanus sativus) - semena 1 g

Reďkej siata je starý druh zeleniny, ktorého pôvod nie je celkom jasný, sú však domienky, že pochádza zo starovekého Egypta. Poznali ju aj v antickom Gréck

viac informácií


0,54 € s DPH

86

Vernostný program Nákupom tohoto produktu môžete získať až 1 Vernostný bod. Váš košík Vám prinesie 1 bod Môže byť prekonvertovaný do kupónu v peňažnej hodnote 0,01 €.


Reďkej siata je starý druh zeleniny, ktorého pôvod nie je celkom jasný, sú však domienky, že pochádza zo starovekého Egypta. Poznali ju aj v antickom Grécku. V stredovekých kláštoroch ju pestovali v záhradách ako liečivú rastlinu a aj ako zeleninu. Hidegarda z Bingenu odporúčala konzumovať reďkev pri nachladení, na podporu trávenia a na znižovanie telesnej hmotnosti. Jej pestovanie je veľmi rozšírené v Ázii, Číne a Japonsku. V Japonsku ju využívajú v tradičnej medicíne a to nielen jej buľvy, ale aj jej semená. Darí sa jej aj v našich podmienkach.
Je to dvojročná rastlina a patrí do čeľade kapustovité. Má rada slnečné a teplé miesta. Túto odrodu sadíme v júli do piesočnatohlinitých a hlinitopiesočnatých pôd do sponu 40x20cm. Pri jej pestovaní na kamenistých pôdach dochádza k deformácii buliev, jej dužina hubovateje a má štipľavú chuť. Pred jej výsevom pôdu nehnojíme maštaľným hnojom, lebo buľvy budú červivé, popraskajú a budú mať nepríjemnú štipľavú chuť. Jej predplodinou je hrach, cibuľa alebo uhorky. Je chutná a má kompaktnú bielu dužinu. Pravidelne ju zavlažujeme, len vtedy dosiahneme kvalitné buľvy s jemnou dužinou. Počas vegetácie hriadku okopávame a čistíme od buriny. Rastie rýchlo, preto ju môžeme pestovať aj v severných oblastiach. Jej vegetačné obdobie je zhruba 113dní. Táto odroda nie je náchylná na choroby. Úrodu zbierame v októbri – novembri. Po zbere je dobré ju hneď skonzumovať, lebo sa zhoršuje jej kvalita. Spolu s vňaťou ju môžeme prípadne usklaniť pri teplote 0-1 ̊C na obdobie 2-3týždňov. Na dlhodobé uskladnenie pripravíme buľvy tak, že asi 5cm nad buľvou odstránime listy, potom buľvu uskladníme vo vhodnom prostredí pri 95% vlhkosti a pri teplote 0 ̊C vo vlhkom  piesku na dobu až 6 mesiacov.
Reďkev obsahujem cukry, vitamíny radu B, C, E; z minerálnych látok je to vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a síra. Používa sa na prípravu šalátov a ako príloha k mnohým jedlám. Jej šťava v množstve 100-150ml sa odporúča piť pri chronických ochoreniach žlčníka, nie však jeho zápaloch, ďalej pri ochoreniach žalúdka a pri poruchách trávenia. Maximálna denná dávka šťavy je 375ml a môžeme ju užívať maximálne 3týždne. Šťava z nej pripravená, dochutená medom má antimikrobiálne a antivírové účinky a používa sa na liečbu kašľu. Na prípravu štavy si hľúzu očistíme, nastrúhame a vytlačíme. Prípadne použijeme kvalitný odšťavovač. Takto pripravenú štavu necháme odstáť v chlade, aby stratila svoju štipľavú chuť a následne konzumuje.

Zákazníci, ktorí kúpili tieto semená tiež kúpili:

30 ďalších osív v tejto kategórii:

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať